Πέντε αποφάσεις, απαραίτητες για την εφαρμογή του νέου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αναμένεται να εκδώσει αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Με την προθεσμία για την τακτοποίηση να ξεκινά στις αρχές του Οκτωβρίου, δεν υπάρχει μέρα για χάσιμο.
Ολα είναι έτοιμα διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ και η πρώτη απόφαση μπορεί να δημοσιοποιηθεί ακόμα και σήμερα.
Η σημαντικότερη υπουργική απόφαση αφορά στον καθορισμό της ηλεκτρονικής διαδικασίας για τη διεκπεραίωση της τακτοποίησης, η οποία θα στηριχθεί σε ειδική πλατφόρμα που έχει ετοιμάσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ, το υπουργείο καταλήγει στην απόφαση να υλοποιηθεί η τακτοποίηση μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς την εμπλοκή των ΚΕΠ ή των Πολεοδομιών, κάτι που εκτιμάται πως θα βοηθήσει τους πολίτες και θα επισπεύσει τις διαδικασίες. Ολα τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από μηχανικό, το ειδικό πρόστιμο θα υπολογίζεται αυτόματα και η απόδοσή του θα γίνεται μέσω web banking συμβεβλημένων τραπεζών. Ο νόμος παρέχει αυτήν τη δυνατότητα και το θέμα αναμένεται να ξεκαθαριστεί εντός των ημερών.
Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την υποβολή του φακέλου της τακτοποίησης (αίτηση, καταβολή παραβόλου, έντυπο με τον υπολογισμό του προστίμου) λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2011.
Τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία αυτή πρέπει να υποβληθούν τα ατομικά και φορολογικά στοιχεία του ιδιοκτήτη και η έκθεση του μηχανικού με τα στοιχεία του ακινήτου.
Οι υπόλοιπες υπουργικές αποφάσεις αφορούν τα εξής ζητήματα: α) Τη διαδικασία καταβολής είσπραξης του παραβόλου υπέρ του ελληνικού δημοσίου, το οποίο κατατίθεται άμεσα, με την υποβολή της αίτησης τακτοποίησης του αυθαιρέτου και συμψηφίζεται στη συνέχεια με το ειδικό πρόστιμο, β) τη διαδικασία κατάθεσης και απόδοσης του ειδικού προστίμου, γ) τον αριθμό των δόσεων και δ) τον καθορισμό των δικαιούχων, στους οποίους θα αποδοθούν τα έσοδα από τα πρόστιμα.
Ο νόμος προβλέπει πως τα έσοδα από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων αποδίδονται κυρίως στο Πράσινο Ταμείο για δράσεις περιβαλλοντικές, αποκατάστασης του ελλείμματος γης, κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, πολεοδομικής εξυγίανσης.
Επίσης, ποσοστό 15% αποδίδεται στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
(Πηγή: Εθνος,exipno)