Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ζητούν παράταση για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους




 Παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα αυθαίρετα, που λήγει στις 30 Νοεμβρίου, τουλάχιστον για 4 μήνες, ζητεί ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών.
Ανάλογο αίτημα είχε υποβάλει την προηγούμενη εβδομάδα το Τεχνικό Επιμελητήριο, ζητώντας επιμήκυνση και στο χρόνο τακτοποίησης των παρανομιών σε ημιυπαίθριους, που μετά την τρίτη παράταση λήγει στο τέλος του μήνα. Προς το παρόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει να μη συζητά καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς επείγεται ώς το τέλος του χρόνου να έχει εξασφαλίσει στα άδεια ταμεία του Δημοσίου 600 εκατ. ευρώ μόνον από τα παράβολα των δηλώσεων.
 
Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου μέσω Διαδικτύου και με ευθύνη του ΤΕΕ. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, έχουν υποβληθεί 17.560 δηλώσεις. Στο πρώτο δεκαήμερο, που υπάρχουν πιο αναλυτικά στοιχεία, είχαν υποβληθεί 12.252 δηλώσεις και είχαν εισπραχθεί από παράβολα 1,1 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή δεν είναι εντυπωσιακή, αλλά οι ειπράξεις είναι μεγάλες, γεγονός που δείχνει ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να επωφεληθούν ήταν ιδιοκτήτες μεγάλων αυθαίρετων χώρων.
 
«Δεν θέλουμε να σταματήσουμε τη διαδικασία, αλλά να λυθούν τα προβλήματα», δήλωσε στην «Ε» ο Νίκος Ζυγούρης, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, που επισημαίνει ότι «κάθε αυθαίρετη κατασκευή αποτελεί ειδική περίπτωση, ως αποτέλεσμα της πολύπλοκης πολεοδομικής νομοθεσίας». Διαπιστώνει ότι οι μηχανικοί που ασχολούνται με τη διαδικασία τακτοποίησης βρίσκονται μπροστά σε αδιευκρίνιστα ζητήματα και προτείνει να συγκεντρωθούν τα ερωτήματα, να κωδικοποιηθούν και να δοθούν απαντήσεις από τους αρμοδίους. «Οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να βρεθούν προ εκπλήξεων», υπογραμμίζει και αναφέρεται σε αυθαίρετα που έχουν χτιστεί σε αμφισβητούμενες περιοχές, όπως δασικές εκτάσεις, ζώνη αιγιαλού, ρέματα που δεν έχουν οριοθετηθεί.
 
Στις 13 του μηνός εκδόθηκε η πρώτη ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες της «Ε» (30/9/2011), σύμφωνα με τις οποίες κοστίζει πανάκριβα η τακτοποίηση που δεν εμπίπτει στις βασικές κατηγορίες. Πρόκειται για πέργκολες και μπάρμπε-κιου, ακόμη και διαμορφώσεις εδάφους, που θα υπολογίζονται με βάση αναλυτικό προϋπολογισμό και με πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε παρανομία 5.000 ευρώ. Π.χ. αν ένα μπάρμπεκιου κοστολογείται με 7.000 ευρώ, το πρόστιμο φτάνει τα 1.000 ευρώ!
 
Χ.ΤΖ.
 
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=319253/michanikos-online