Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Χωρίς άδειες οι «πράσινες» ταράτσες



Σύμφωνα με τελευταία ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ, δεν θα απαιτείται οικοδομική άδεια για όσους προχωρούν στη δημιουργία «πράσινων» ταρατσών.
Τη συγκεκριμένη ρύθμιση παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία ήταν έτοιμη από την προηγούμενη υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη. Έτσι, από σήμερα η συγκεκριμένη ρύθμιση τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα: « Η συγκεκριμένη κίνηση θεσμοθετεί μια πρακτική συμπληρώνοντας ένα κενό που υπήρχε, μέχρι πρόσφατα, στο ισχύον νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα είτε να μην μπορούν να δημιουργηθούν φυτεμένες επιφάνειες σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων είτε να ταλαιπωρούνται οι πολίτες στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας κάθε αντίδραση που έκρινε ως αυθαίρετη αυτήν την πρακτική».


Ποιες θα είναι οι απαιτήσεις

Με βάση το πλαίσιο που προωθείται, στα υφιστάμενα κτίρια δεν θα απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, προκειμένου να προχωρήσει κάποιος στη δημιουργία πράσινης στέγης. Απαραίτητη θα είναι η έγγραφη ενημέρωση της οικίας υπηρεσίας δόμησης, υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και του αναδόχου του έργου, τεχνική έκθεση αντοχής, φωτοαντίγραφο της υπάρχουσας άδειας και ειδική έκθεση για την κατασκευή της πράσινης επιφάνειας που θα δημιουργηθεί. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε υπηρεσία δόμησης θα διαθέτει ειδικό μητρώο φυτεμένων επιφανειών.
Πηγή