Εφτασαν τις 58.000 τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων που έχουν εκδοθεί από τις 9 Ιανουαρίου 2011 έως σήμερα. Από αυτά 35.000 αφορούν σε αγοραπωλησίες, 20.000 εκδόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον», 2.000 εκδόθηκαν για μισθώσεις ακινήτων και 1.000 πιστοποιητικά για νέα κτίρια.
Από αυτά, τα περισσότερα (περίπου 40.000) κατατάσσουν το ακίνητο στη χειρότερη ενεργειακή κατηγορία (Η) ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν κυρίως στις κατηγορίες Γ έως Ζ. Περίπου 600 πιστοποιητικά κατατάσσονται στην κατηγορία Β η οποία αποτελεί το όριο για τα νέα κτίρια.
Η έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών δεν επιβαρύνει οικονομικά τους ενοικιαστές, καθότι αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη. Αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών για θέρμανση και ψύξη. Με αυτό ο πολίτης μπορεί να γνωρίζει την ενεργειακή κατάσταση ενός κτιρίου και μπορεί να εκτιμήσει προτού το ενοικιάσει ή το αγοράσει, το λειτουργικό ετήσιο κόστος για θέρμανση και δροσισμό.
Η έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού είναι υποχρεωτική για όλα τα κτίρια άνω των 50 τ.μ. (εξαιρούνται κτίρια βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, αγροτικών χρήσεων, εργαστήρια, αποθήκες, πρατήρια υγρών καυσίμων και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων):
- από 9 Ιανουαρίου 2011, για αγοραπωλησία κτιρίου και για τη μίσθωση ενιαίων κτιρίων (για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανέωση υφιστάμενων), καθώς και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής νέου κτιρίου ή την ολοκλήρωση των εργασιών ριζικής ανακαίνισης σε υφιστάμενο κτίριο.
- από 9 Ιανουαρίου 2012, για τη μίσθωση και τμημάτων ενιαίων κτιρίων (για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανέωση υφιστάμενων) άνω των 50 τ.μ., που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.
Η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η χώρα μας είχε παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μη εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.
Ετσι, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που εστάλη σήμερα από την Ειδική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι από την περασμένη Δευτέρα οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δεν παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς θεώρηση, εάν δεν αναγράφεται σε αυτά ο αριθμός πρωτοκόλλου του ενεργειακού πιστοποιητικού και δεν προσκομίζεται μαζί το πρωτότυπο ή γνήσιο αντίγραφό του προς επίδειξη και επιβεβαίωση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης.
Η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού είναι δέκα έτη, εκτός εάν στο κτίριο γίνει ριζική ανακαίνιση ή προσθήκη σε έκταση που επηρεάζει την ενεργειακή απόδοσή του, οπότε η ισχύς του λήγει κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης ή της προσθήκης.
Το ΠΕΑ εκδίδεται από Ενεργειακούς Επιθεωρητές εγγεγραμμένους στο σχετικό Μητρώο του ΥΠΕΚΑ τα στοιχεία των οποίων έχουν συμπεριληφθεί σε καταλόγους οι οποίοι είναι αναρτημένοι στην κεντρική σελίδα του υπουργείου (www.ypeka.gr), στην ιστοσελίδα www.buildingcert.gr, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Η ελάχιστη αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή για την έκδοση πιστοποιητικού είχε καθοριστεί, σύμφωνα με το Π.Δ. 100/2010 (ΦΕΚ 177 Α΄), ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου, ως εξής:
- Για διαμέρισμα, 2,0 ευρώ/τμ (ελάχιστη αμοιβή 150 ευρώ)
- Για μονοκατοικία, 1,5 ευρώ/τμ (ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ)
- Για πολυκατοικία, 1,0 ευρώ/τμ (ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ)
- Για άλλη χρήση: για επιφάνεια έως 1.000 τμ, η αμοιβή είναι 2,5 ευρώ/τμ (ελάχιστη αμοιβή 300 ευρώ), ενώ για επιφάνεια μεγαλύτερη από 1.000 τμ, για τα πρώτα 1.000 τμ η αμοιβή είναι 2,5 ευρώ/τμ και για τα υπόλοιπα τμ, η αμοιβή είναι 1,5 ευρώ/τμ.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, οι αμοιβές των μηχανικών διαμορφώνονται ελεύθερα (κατόπιν διαπραγμάτευσης) και οι παραπάνω αποτελούν τις «νόμιμες αμοιβές», βάσει των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές και κρατήσεις.
econews
Τεχνική Εταιρία
Σηφομιχελάκης Αθανάσιος Μηχανολόγος Μηχανικός
Σόλωνος 8 Κάντζα-Παλλήνη , Τηλ-fax: 2106659851,κιν : 6973987581 ,
www.michanologos.gr