Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Αρχισαν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Στον πρώτο κύκλο κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας προχώρησε την Δευτέρα η Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (Ε.Υ.Ε.Κ.Ε.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Κατεδαφίστηκαν, καταρχήν, τα πρώτα έξι κτίσματα στην παραλία Επιταλίου της Δ.Ε. Βώλακος του Δήμου Πύργου, για τα οποία υπήρχαν τα σχετικά Πρωτόκολλα Κατεδάφισης.
Για την επιλογή των εν λόγω κτισμάτων, από πλήθος περιπτώσεων που έχουν διαβιβάσει στην Ε.Υ.Ε.Κ.Α. οι Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, ελήφθη υπόψη τόσο η κατάληψη ευαίσθητου φυσικού πόρου όπως είναι η παραλία, όσο και ο βαθμός επικινδυνότητάς τους.
Η Ε.Υ.Ε.Κ.Α. συνεχίζει με την κατεδάφιση και άλλων κτισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου, υποστηριζόμενη από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.
Με την κατεδάφιση των κτισμάτων αυτών, αφενός αρχίζουν να υλοποιούνται σχετικές πράξεις της Διοίκησης που εκκρεμούσαν πολλά χρόνια, αφετέρου απελευθερώνεται μια μοναδικού κάλλους παραλία η οποία, μετά την αποκατάστασή της, παραδίδεται στην ελεύθερη χρήση των πολιτών.
Σχετικά με το θέμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ξεκίνησε το έργο της με την κατεδάφιση επικίνδυνων ακατοίκητων κτισμάτων στον αιγιαλό του Επιταλίου Ηλείας. Στόχος μας ήταν να αποδώσουμε στην τοπική κοινωνία καθαρό τον χώρο που της ανήκει. Τέτοιες δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, θα συνεχιστούν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας».
iekem-tee