Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Σημαντικές αλλαγές στο νόμο 4014/2011 περί ρύθμισης αυθαιρέτων.


Οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

  • Για τη βεβαίωση μηχανικού στα πλαίσια της ρύθμισης αυθαιρέτων, δεν απαιτείται πλέον τοπογραφικό  διάγραμμα στην περίπτωση που η παραπάνω βεβαίωση αφορά σε ακίνητο που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης ή εντός ορίων οικισμού προϋφισταμένων του έτους 1923, καθώς και εντός ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, που καθορίζονται βάσει του από 24.4.1985 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 181) καθώς και σε μια σειρά άλλων περιπτώσεων (βλ. παρ. 3, άρθρο 49 σχεδίου νόμου).
  • Όπου στη νομοθεσία απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα για επισύναψη σε συμβόλαιο, πλέον το διάγραμμα αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρεται σε σύστημα κρατικών συντεταγμένων, εκτός αν το συμβόλαιο αφορά σε ακίνητο που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης ή εντός ορίων οικισμού προϋφισταμένων του έτους 1923, καθώς και εντός ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, που καθορίζονται βάσει του από 24.4.1985 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 181) ευρισκόμενο εντός σχεδίου πόλεως ή ορίων οικισμού.
  • Πλέον αρκεί και υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση μηχανικού για την πιστοποίηση του χρόνου της παράβασης, όταν δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα (όπως πχ αεροφωτογραφίες ή συμβόλαια) που να την αποδεικνύουν.
  • Στις περιπτώσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, Κρήτης και Εύβοιας, στα εκτός σχεδίου ή οικισμού αυθαίρετα μέχρι τώρα αυτά έπαιρναν τιμή ζώνης τη μικρότερη της περιφερειακής ενότητας (πρακτικά πολύ μικρή τιμή ζώνης άρα και πρόστιμο), εφόσον στην οικεία δημοτική κοινότητα του ακινήτου η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερέβαινε τα 2.200 ευρώ, αλλιώς έπαιρναν τη μικρότερη της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας (μεγαλύτερη δηλαδή από αυτή τη μικρότερη της αντίστοιχης περιφερειακής ενότητας). Με το νέο σχέδιο νόμου, οι περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.200 ευρώ πρέπει να έχουν έκταση μεγαλύτερη του 10% της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας για να ενεργοποιηθεί η δυσμενέστερη περίπτωση. Την πιστοποίηση της έκτασης τη δίνει ο Δήμος. Για την υπόλοιπη Ελλάδα ισχύει πλέον κάτι αντίστοιχο με τα ανωτέρω, με τη διαφορά ότι το όριο για την τιμή ζώνης είναι στα 2.000 ευρώ. Η αλλαγή αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική και οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση του κόστους ρύθμισης των αυθαιρεσιών σε πολλές εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες.
  • Κτίσματα που βρίσκονται εντός υψομετρικής ζώνης 20μ από την κορυφογραμμή (αλλά δεν την ξεπερνούν και η υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ή της κάλυψης ή του συντελεστή δόμησης ή κατ’ όγκον εκμετάλλευσης δεν είναι μεγαλύτερη του 5%) μπορούν πλέον να ρυθμίζονται, μόνο όμως με τη σύμφωνη γνώμη αντίστοιχης επιτροπής.
  • Η διαφορετική διαρρύθμιση διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας δεν συνιστά πλέον αυθαίρετη κατασκευή.
  • Από 36 πλέον γίνονται 48 οι δόσεις για τη ρύθμιση των αυθαίρετων χρήσεων ή κατασκευών.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε στη σελίδα μας που περιέχει το νόμο 4014/2011 με ενσωματωμένες όλες τις μεταγενέστερες αλλαγές σε αυτόν (συμπεριλαμβανομένης και αυτής).

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ : www.michanologos.gr

 
A.G.S.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Σηφομιχελάκης Αθανάσιος     Μηχανολόγος Μηχανικός