Την κύρια παρέμβαση άσκησε ο Σ. Αλεξιάδης, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο νόμου για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό εντάσσεται σε ένα πλέγμα νομοθετημάτων, που έχει θεσμοθετήσει το ΥΠΕΚΑ τα τελευταία δύο χρόνια και αφορούν στην παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος, (ν3843/2010, ν4014/2011 και ν4030/2011), τα οποία όχι μόνο περιέχουν αποσπασματικές ρυθμίσεις αλλά παράλληλα τα εγχειρήματα αυτά δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό καινοτόμο πλαίσιο, που μπορεί να αλλάξει ριζικά και να εξορθολογήσει τον τρόπο παραγωγής ιδιωτικών έργων στη χώρα μας.
Πιό αναλυτικά ο Σωκράτης Αλεξιάδης αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά ενός νέου Οικοδομικού Κανονισμού υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να είναι:
- Ένα πολεοδομικό εργαλείο απλό και ξεκάθαρο, που θα ελαχιστοποιεί τις οποιεσδήποτε παρερμηνείες, θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του νέου τρόπου έκδοσης αδειών και ελέγχου των κατασκευών, με καθοριστικό ρόλο στην ένταξη – ενσωμάτωση των κατασκευών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τοπολιτιστικό περιβάλλον μέσω των χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών.
- Να δίνει τη δυνατότητα διαμόρφωσης του ύψους και του χαρακτήρα μιας πολεοδομικής ενότητας με εξειδικευμένους όρους δόμησης που προκύπτουν από τις Πολεοδομικές Μελέτες και τις Μελέτες Αστικού Σχεδιασμού,καθώς και την αναθεώρηση του κτιριοδομικού κανονισμού ώστε να προσαρμόζεται στις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας των κατασκευών.
- Ένα νομοσχέδιο που δεν θα αδιαφορούσε για την αποκατάσταση και τη βελτίωση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, που θα ανέτρεπε τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και θα σηματοδοτούσε την οικιστική ανάπτυξη μέσα από ένα σύγχρονο και καινοτόμο πλαίσιο .
«Συμπερασματικά υπογράμμισε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΔΕ ΤΕΕ ότι στο σχέδιο αυτό γίνεται, μία απόπειρα συνδυασμού σε ένα ενιαίο κείμενο αρχών τόσο του ισχύοντος ΓΟΚ, όσο και κάποιων άρθρων του κτιριοδομικού κανονισμού, αλλά ταυτόχρονα και της εκτός σχεδίου δόμησης. Δεν είναι όμως αντιληπτό τι τροποποιείται και τι όχι.
Επίσης ενώ κινείται στη κατεύθυνση της καθιέρωσης κινήτρων περιβαλλοντικής αναβάθμισης, (άρθρο 10 και άρθρο 25) από την άλλη συνεχίζει να τιμωρεί και όχι να επιβραβεύει όποιον διατηρεί (κατ’ επιλογή η κατ’ ανάγκη) υφιστά-
μενο κτίριο ως δείγμα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς καθώς δεν εξετάζει καθόλου θέματα όπως της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης ως άυλου τίτλου, της αγοράς δικαιωμάτων γης, κλπ.
Ο Σ. Αλεξιάδης ζήτησε την παράταση της διαβούλευσης και την εφαρμογή του ΝΟΚ μετά από οκτώ μήνες επισημαίνοντας ότι:
- Δεν υπήρξε ουσιαστική συνεργασία με το ΤΕΕ για τη σύνταξη αυτού του σχεδίου νόμου.
- Ο χρόνος της διαβούλευσης ήταν ελάχιστος, μόλις 5 ημέρες.
- Το σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή δεν είναι ένα ολοκληρωμένοκαι απλό κείμενο χωρίς (η με τις λιγότερο κατά το δυνατό) ετεροαναφορές σεάλλους Νόμους, που ελαχιστοποιεί τις οποιεσδήποτε παρερμηνείες.
- Η παράλληλη εφαρμογή για ένα εξάμηνο, που προτείνεται στο άρθρο 30, του «νέου» και του ισχύοντος ΓΟΚ , θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και περισσότερες στρεβλώσεις στην έκδοση των οικοδομικών αδειών.
- Προβλέπονται εξαιρέσεις, ερμηνείες και εφαρμοστικές πράξεις με 24 Υπουργικές αποφάσεις.Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση τουνομοσχεδίου για το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.
Πηγή: tee.gr