Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τον Οικοδομικό Κανονισμό

Τροπολογίες, προσθήκες και αναδιατυπώσεις έφεραν σειρά αλλαγών στο σχέδιο νόμου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) που έχει εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Με αυτές επαναφέρεται η ανώτατη κάλυψη στο 70% για ακίνητα ως 120 τ.μ. και μειώνεται από 40% σε 30% το ποσοστό των ημιυπαίθριων χώρων που δεν προσμετρείται στον συντελεστή δόμησης.  Για όσους ημιυπαίθριους προσμετρούνται στον συντελεστή δόμησης δίδεται η δυνατότητα να κλείνουν «εποχικά ή ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη».
Ειδικότερα, οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:
- Μειώνεται σε 30% το ποσοστό των ημιυπαίθριων που δεν προσμετρείται στον συντελεστή δόμησης.
- Για όσες αιτήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών υποβληθούν εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου οι σχετικές άδειες δόμησης μπορούν να εκδίδονται είτε σύμφωνα με τις διατάξεις του παλαιού ΓΟΚ είτε σύμφωνα με εκείνες του ΝΟΚ.
- Για συνένωση οικοπέδων και απόσυρση κτιρίων σε πόλεις άνω των 25.000 κατοίκων δίδεται έξτρα μπόνους τετραγωνικών.
- Ποσοστό κάλυψης 60% ισχύει μόνο όταν αντιστοιχεί σε «αποτύπωμα» κτιρίου που υπερβαίνει τα 120 τ.μ. Για κτίρια ως 120 τ.μ. επιτρέπεται κάλυψη ως 70%, όπως ισχύει και σήμερα.
- Σε περιπτώσεις προσθήκης καθ’ ύψος σε κτίρια με υπόλοιπο συντελεστή, δεν προσμετρείται στον συντελεστή δόμησης το σύνολο του υφιστάμενου κλιμακοστασίου.
- Σε οικόπεδα με κλίση μεγαλύτερη του 20% επιτρέπεται υποβίβαση εδάφους ως  2 μέτρα.
- Στην επιτρεπόμενη κάλυψη του οικοπέδου δεν προσμετρείται  η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική τοιχοποιία ή ο φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του περιμετρικά, αν είναι κατασκευασμένοι από φυσικά ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη κτλ.
- Οι υπόγειοι όροφοι που εξυπηρετούν χώρους στάθμευσης δεν προσμετρούνται στον συντελεστή δόμησης.
tanea