Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Οι πρώτοι χάρτες με τα αυθαίρετα που έχουν καταγραφεί

Τους πρώτους χάρτες με καταγεγραμμένα όλα τα δηλωμένα αυθαίρετα, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη 2η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας. «Για πρώτη φορά έχουμε εικόνα για ένα νησί – αυτό το νησί τυχαίνει να είναι η Μύκονος. Σε χάρτη αποτυπώνονται τα δηλωμένα αυθαίρετα.
Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε πού σε ένα δάσος έχει χτιστεί αυθαίρετο και έτσι μπορούμε να πάμε και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του νόμου, εφόσον μέσα στα δάση απαγορεύονται τα αυθαίρετα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να γίνει σύγκριση φωτογραφιών, πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου 4014/2011 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Το υπουργείο ξεκίνησε τη σύγκριση των εικόνων από επιλεγμένες περιοχές (κυρίως νησιά όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος), όπου η συγκέντρωση αυθαιρέτων είναι μεγάλη. «Στόχος είναι η εικόνα όλης της χώρας, ακριβώς πριν από την εφαρμογή του νόμου, από δορυφορικές εικόνες, ώστε να τη συγκρίνουμε με τη σημερινή εικόνα και έτσι να ξέρουμε ποια νέα αυθαίρετα έχουν ανεγερθεί», τόνισε ο υπουργός.
Όπως επεσήμανε «στη Μύκονο, όπου έχουν γίνει έφοδοι της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, έχουμε σταματήσει την κατασκευή οικοδομών κι έχει εμπλακεί κι ο εισαγγελέας». Επιπλέον προειδοποίησε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου για να σταματήσει η ανέγερση αυθαιρέτων, ενώ στη συνέχεια οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν και σε κατεδαφίσεις.
«Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αυτή των κατεδαφίσεων. Είναι μια διαδικασία, η οποία έχει πάρα πολλές νομικές και επιχειρησιακές δυσκολίες. Όμως, οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα προχωρήσουν με ένα πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα», είπε. Και κατέληξε:« Οι χάρτες θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες, και έτσι θα έχουμε εικόνα του μεγαλύτερου μέρους της Ελληνικής Επικράτειας».
Έως σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 300.000 φάκελοι για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων. Για 38.429 από αυτούς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), τα έσοδα από την καταβολή του παραβόλου και του ειδικού προστίμου έχουν φθάσει τα 400.000.000 ευρώ.
all4me