Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Διαδικτυακός ευρωπαϊκός κατάλογος εδαφών

Μια νέα διαδικτυακή πύλη βρίσκεται στη διάθεση του κοινού, προσφέροντας πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένο σχετικά με το έδαφος στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο http://www.gssoil-portal.eu, ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει εδαφολογικές πληροφορίες σε 18 χώρες και να δει την απεικόνιση των αποτελεσμάτων σε χάρτη.
Η δημιουργία του διαδικτυακού ευρωπαϊκού καταλόγου εδαφών καθώς και η συλλογή και επεξεργασία των επιστημονικών δεδομένων έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος GSsoil, το οποίο για την Ελλάδα, υλοποίησαν σε συνεργασία το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ), ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός  – Δήμητρα (ΕΛΓΟ -Δήμητρα) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου GSsoil παρουσιάστηκαν σήμερα Τετάρτη 23 Μάιου στο αμφιθέατρο του ΙΓΜΕΜ, παρουσία επιστημόνων των τριών ερευνητικών φορέων, εκπρόσωπων του Υπουργείο Περιβάλλοντος και δημοσιογράφων.
Στο χαιρετισμό που απεύθυνε η ειδική γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  Μαργαρίτα Καραβασίλη τόνισε την προσφορά και τη  συμβολή του ΙΓΜΕ στην προστασία του περιβάλλοντος και υπογράμμισε τη σημασία των αποτελεσμάτων του GSsoil δεδομένου ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη σε επίσημα στοιχεία για την κατάσταση των εδαφών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ακολούθησε ο εθνικός εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής οδηγίας INSPIRE στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Νέδας , ο οποίος εξήγησε πως η εθνική υποδομή γεωφορικών πληροφοριών έχει δύο στόχους: το διαμερισμό – δηλαδή την διάχυση της πληροφορίας  – και τη διαλειτουργικότητα, δηλαδή την επεξεργασία των επιστημονικών δεδομένων σε κοινή βάση. Ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ - ήμητρα, και διευθυντής του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Αθηνών Δρ. Σίδερης Θεοχαρόπουλος χαιρέτισε την εκδήλωση επισημαίνοντας τη χρησιμότητα των εδαφολογικών δεδομένων στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕΜ, Κώστας Παπαβασιλείου, ο οποίος μίλησε για τη σημασία του εδάφους στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας καθώς και για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υποβάθμισης των εδαφών στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα όπως για παράδειγμα ο τουρισμός. Ο κ. Παπαβασιλείου υπογράμμισε το γεγονός ότι από τα γεωλογικά ινστιτούτα των 18 χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μόνο το ΙΓΜΕΜ και ο αντίστοιχος γερμανικός φορέας παρείχε επιστημονικά δεδομένα στο έργο, τονίζοντας παράλληλα πως  “το GSSoil, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ελληνική πολιτεία προκειμένου να σχεδιάσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες”.
Αναφερόμενος στο έργο ο Δρ. Θεοχαρόπουλος,  δήλωσε πως τα εδαφολογικά δεδομένα που περιέχει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιλογή της σωστής καλλιέργειας σε μια συγκεκριμένη περιοχή, για να υπολογιστεί η ανάγκη λίπανσης ενός εδάφους, για τη διασυνοριακή χαρτογράφηση ύπαρξης χημικών στοιχείων όπως π.χ. ο σίδηρος, για τον εντοπισμό των περιοχών που ακατάλληλες για διαχείριση αποβλήτων και για την καταγραφή της ρύπανσης. Σημείωσε δε, ότι το έργο θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ως οδηγός για στη γεωλογία, τη διαχείριση εκτάσεων, τις χρήσεις γη, τον καθορισμό των βιότοπών, τη δόμηση, την κατανομή των ειδών τις  ατμοσφαιρικές συνθήκες και τις  ζώνες φυσικών καταστροφών.
Ο οικονομικός γεωλόγος του ΙΓΜΕΜ, Δρ Νικόλαος Αρβανιτίδης περιέγραψε τους βασικούς άξονες του έργου καθώς και την εναρμόνιση του με την ευρωπαϊκή οδηγία INSPIRE, ενώ οι  επιστήμονες Κώστας Καρατζάς και ο Βίκτωρ Επιτρόπου από την ομάδα εφαρμογών συστημάτων πληροφορικής  του τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών ΑΠΘ ανέλυσαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα περιεχόμενα της κεντρικής ευρωπαϊκής διαδικτυακής πύλης, περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας της καθώς και τη διαδικασία υλοποίησης του πόρταλ. Αντίστοιχα ο Χρόνης Κολοβός, μέλος της ομάδας εργασίας του ΕΛΓΟ - Δήμητρα αναφέρθηκε στην κατασκευή της γεωπύλης του εθνικού γεωργικού οργανισμού (www.gssoil-nagref.gr). Τέλος ο προϊστάμενος στη διεύθυνση γεωχημείας και περιβάλλοντος ΙΓΜΕΜ, Αλέκος Δημητριάδης αναφέρθηκε στη συμβολή του ΙΓΜΕΜ στην δημιουργία της εθνικής βάσης εδαφολογικών δεδομένων, παρέχοντας επιστημονικές πληροφορίες για το έδαφος στη Λαυρεωτική, την Αιτωλοακαρνανία, την Κοζάνη, την Αχαΐα, την Ηλεία, τη λίμνη Ιωαννίνων, το δέλτα των ποταμών Λούρου και Άραχθου.
all4me