Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Έξυπνες ιδέες για να αξιοποιήσετε μικρούς χώρους


φώτο: viewdeco.gr
Ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο ένα μικρό σπίτι, είναι να βρείτε δημιουργικές ιδέες για να εκμεταλλευτείτε και το κάθε του εκατοστό. Αρχίστε με την αξιοποίηση των χρήσιμων, ή μη χρήσιμων αντικειμένων. Συγκεντρώστε αυτά που χρησιμοποιείτε συχνά, σε καθημερινή βάση και τα υπόλοιπα βάλτε τα σε έναν αποθηκευτικό χώρο. Δημιουργώντας οργάνωση, αμέσως ο χώρος γίνεται και φαίνεται πολύ μεγαλύτερος.
Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξετε ποιες λειτουργίες θα εξυπηρετεί ο κάθε χώρος και τον χώρο που θα επιλέξετε για τις συγκεκριμένες λειτουργίες θα χρησιμοποιούνται μόνο για αυτό και για τίποτε άλλο. Εκεί που θα είναι γραφείο, θα είναι μόνο γραφείο και όχι χώρος αποθήκευσης.
  • Βάψτε το δωμάτιο με φωτεινό χρώμα, κατά προτίμηση με ημιγυαλιστερό, ή ακόμη και εντελώς γυαλιστερό, για να αντανακλά το φως και να το κάνει φωτεινό και ευάερο. Το ταβάνι θα το βάψετε πιο ανοιχτό για να δώσει ύψος καθώς θα τραβάει την ματιά. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό φως και καλύψτε τα παράθυρα με ανάλαφρες κουρτίνες, οργάντζες.
  • Βάλτε έναν μεγάλο διακοσμητικό καθρέφτη για να αντανακλά το φως, ο οποίος πέρα από το φως που θα προσθέσει θα είναι και σαν έργο τέχνης. Τα πολυλειτουργικά κομμάτια είναι οι καλύτερες επιλογές για μικρούς χώρους, δεδομένου ότι σας επιτρέπουν να αποφευχθεί η προσθήκη επιπλέων αντικειμένων που θα πιάνουν χώρο προσφέροντας ότι και ένα που έχει πολλαπλές χρήσεις.
Για παράδειγμα, μικρά μπαουλάκια στο καθιστικό, όπου θα χρησιμοποιούνται σαν τραπεζάκια, αλλά μέσα θα είναι αποθηκευτικός χώρος, γα κουβέρτες, ριχτάρια, ή ακόμη και βιβλία ή περιοδικά.
Τα ράφια των βιβλιοθηκών κάντε από το δάπεδο μέχρι την οροφή, έτσι καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο, έχοντας το μέγιστο σε αποθηκευτικό χώρο. Βάλτε μέσα στα ράφια διακοσμητικά κουτιά και γεμίστε τα με αντικέιμενα.
Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις περιοχές κοντά στους τοίχους, έτσι θα μοιάζει με μεγαλύτερο και θα υπάρχει καλύτερη ροή. Κρεμάστε στους τοίχους, ή ακουμπήστε πάνω τους οτιδήποτε είναι κάτω. Και μην αφήνετε ανεκμετάλλευτες τις γωνίες, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι παίρνουν τα γωνιακά ράφια.
Αποφύγετε όσο μπορείτε τις πόρτες, μπορείτε αν βάλετε πόρτες φισούνες, που μπορούν να εξασφαλίσουν και την ιδιωτικότητα, αλλά και όταν είναι ανοιχτές δεν καταλαμβάνουν καθόλου χώρο.
Τα κλειδί για τους μικρούς χώρους είναι να φαίνονται ανοιχτοί και όχι γεμάτοι αντικείμενα.
Πηγή: viewdeco.gr



A.G.S.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Σηφομιχελάκης Αθανάσιος   Μηχανολόγος  Μηχανικός