Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Επίδομα θέρμανσης με τέσσερα κριτήρια – Οι δικαιούχοι



Κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και περιουσιακά θα είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα καταβληθεί το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης στους δικαιούχους τον προσεχή χειμώνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ως επίδομα θέρμανσης υπολογίζεται στα 120 εκατ. Ευρώ και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2013, καθώς θα καταβληθεί από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους και όχι από τον Οκτώβρη που ξεκινάει η διάθεση.
—Εισοδηματικά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια
Το επίδομα θα δικαιούνται οι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και άλλοι πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι ζουν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο είναι πολύ χαμηλή.
—Περιουσιακά κριτήρια
Επιπλέον, προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος στις παραπάνω κατηγορίες θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδέχεται να καθοριστεί λίγο πάνω από τα 100 ή τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
—Σχέση με το φυσικό αέριο
Υπό εξέταση είναι επίσης το ενδεχόμενο να τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος το σύστημα το σύστημα θέρμανσης της κατοικίας να προβλέπει τη χρήση πετρελαίου ή φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου εξαρτάται από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
—Η καταβολή του επιδόματος
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μελετάται η καταβολή του επιδόματος εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις (έως τέσσερις).
Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί είτε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε μέσω των φορέων που είναι αρμόδιοι για την καταβολή επιδομάτων ή άλλων εισοδηματικών ενισχύσεων προς τους ευπαθείς οικονομικά πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης οδηγεί σε εκτόξευση του κόστους θέρμανσης με τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνεται στα 1,40 Ευρώ ανά λίτρο από τις 15 Οκτωβρίου.
econews