Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Φωτοβολταϊκά: έρχεται έκτακτη εισφορά



«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά και το υπουργείο Περιβάλλοντος εξαιτίας της ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών, που μπορεί να φθάνει στο 20% για τα επαγγελματικά Φ/Β πάρκα και στο 30% για τα οικιακά συστήματα στις στέγες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», πρόκειται για ένα από τα μέτρα που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Ενέργειας, Μάκης Παπαγεωργίου, και αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών με σκοπό να περιορίσει το τεράστιο έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), το οποίο διογκώνεται συνεχώς εξαιτίας της αθρόας εισόδου φωτοβολταϊκών στο σύστημα, που σε συνδυασμό με τη μεγάλη ηλιοφάνεια έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ποσά που πρέπει να καταβάλει ο Λειτουργός στους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας.
Μεταξύ άλλων, το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει την αύξηση του τέλους ΑΠΕ γύρω στα 8 ευρώ/MWh μεσοσταθμικά από 5,43 ευρώ/ Mwh μεσοσταθμικά σήμερα, τη μείωση των εγγυημένων τιμών (Feed -In-Tariffs, FIT) για τα νέα φωτοβολταϊκά και την αναστολή της χορήγησης νέων αδειών για Φ/Β.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι φορείς που εκπροσωπούν τους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας έχουν ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να μην επιβληθεί το μέτρο της εισφοράς, ενώ κάνουν λόγο για καταστροφικές επιπτώσεις στον κλάδο και το επενδυτικό κλίμα στη χώρα.
Εκτιμάται ότι από την επιβολή της ειδικής εισφοράς στον τζίρο των φωτοβολταϊκών, που θα διαρκέσει για ένα χρόνο έως τον Αύγουστο 2013, θα συγκεντρωθούν 120 εκατ. ευρώ.
Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί η πρόταση για εισφορά της τάξης του 20% στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά και του 30% στα οικιακά, μόνον για τα οποία οι αποζημιώσεις, βάσει των εγγυημένων τιμών, έχουν ήδη φθάσει στα 10 εκατ. ευρώ το μήνα.
econews