Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Εκδόθηκε το σχέδιο ΤΟΤΕΕ για το Δελτίο Ελέγχου ΔΟμικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου

  


Δελτίο Ελέγχου Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου
(Δ.Ε.ΔΟ.Τ.Α.)


Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 4014/2011 για τις αυθαίρετες κατασκευές και τις αυθαίρετες χρήσεις απαιτείται η συμπλήρωση δελτίου δομικής τρωτότητας. Στην περίπτωση των αυθαίρετων κατασκευών η συμπλήρωση του Δ.Ε.ΔΟ.Τ.Α. αποτελεί τυπικό στοιχείο καταγραφής και πληροφορίας προς μελλοντική επεξεργασία. Με σκοπό την ενιαία αντιμετώπιση των περιπτώσεων δηλώσεων αυθαιρέτων σε ότι αφορά την συμπλήρωση του Δ.Ε.ΔΟ.Τ.Α. και την μελλοντική επεξεργασία τους εκδίδεται, με απόφαση του ΤΕΕ, η Τεχνική Οδηγία που ακολουθεί.

Η σύνταξη και η υποβολή του Δελτίου Δομικής Τρωτότητας δεν σχετίζονται με οποιοδήποτε  επιστημονικό αποτέλεσμα μελέτης ή έρευνας για την στατική επάρκεια των κτιρίων η οποία  δύναται να καταγραφεί μόνο μετά από την εκπόνηση ειδικών μελετών των φερόντων οργανισμών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Τ.Ε.Ε , στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του προωθεί και επισημαίνει την αναγκαιότητα θέσπισης ειδικών ελέγχων ταυτότητας των κτιρίων και στατικής επάρκειας αναλόγως της κατηγορίας και του είδους του έργου. Εν όψει των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι δια της διαδικασίας συμπλήρωσης και υποβολής  του δελτίου δομικής τρωτότητας κατά τις διατάξεις του Ν.4014/2011  δεν δημιουργούνται ειδικότερα καθήκοντα επιμέλειας και εφαρμογής σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης για τους υπογράφοντες Μηχανικούς, πέραν της ορθής καταγραφής, σύμφωνα με την παρούσα οδηγία.

Η κατάταξη του είδους των απαιτούμενων Δ.Ε.ΔΟ.Τ.Α. γίνεται σε 3 κατηγορίες όπως αναπτύσσονται στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.

Στα συνημμένα αρχεία υπάρχουν η απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ και ξεχωριστά αρχεία για κάθε Δελτίο ανά κατηγορία. Τέλος παρατίθενται οδηγίες συμπλήρωσης οι οποίες αντιστοιχούν στο Δελτίο Τρωτότητας της τρίτης κατηγορίας, η οποία είναι η ευρύτερη όλων, και επομένως περιλαμβάνονται και οι πληροφορίες για τις πρώτες 2 κατηγορίες.


Σχέδιο Τεχνικής Οδηγίας Τ.Ε.Ε (ΤΟΤΕΕ) Δελτίου Ελέγχου Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου
Δελτίο Ελέγχου Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου Κατηγορίας 1 Αρχείο Adobe PDF
Δελτίο Ελέγχου Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου Κατηγορίας 2 Αρχείο Adobe PDF
Δελτίο Ελέγχου Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου Κατηγορίας 3 Αρχείο Adobe PDF
ΟΔΗΓΙΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ Δελτίου Ελέγχου Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου (Δ.Ε.ΔΟ.Τ.Α.) Αρχείο Adobe PDF