Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: γλίτωσαν το «μπλόκο» – Συνεχίζονται οι αιτήσεις



Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν στις αρχές Αυγούστου προέβη ο διαχειριστής του δικτύου διανομής, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr.
Όπως επισημαίνεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, το μέτρο του παγώματος των νέων αδειοδοτήσεων για φωτοβολταϊκά αφορά μόνο τα «επαγγελματικά» πάρκα, ενώ οι αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα συνεχίσουν να υποβάλλονται και να εξετάζονται κανονικά.
Υπενθυμίζεται ότι με την υπουργική απόφαση ΥΑΠΕ/Φ1/2300/οικ16932 (ΦΕΚ Β΄2317/10.08.2012), ανεστάλη η υποβολή νέων αιτημάτων στο διαχειριστή του δικτύου για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης, καθώς και η εξέταση των εκκρεμών αιτημάτων για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δέσμη μέτρων του ΥΠΕΚΑ για την αγορά φωτοβολταϊκών, φαίνεται πως δρομολογείται η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου στα λειτουργούντα έργα ΑΠΕ, η οποία θα κλιμακώνεται ανάλογα με την τεχνολογία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ρύθμιση αυτή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, και θα επιβληθεί στον τζίρο τουλάχιστον για μίας χρήσης.
Σημειώνεται ότι εκτός από το πάγωμα των αδειοδοτήσεων, έχει επιβληθεί νέα μείωση των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά που θα συνδεθούν από εδώ και στο εξής, χωρίς να υπάρξει αναδρομική μείωση για τα ήδη λειτουργούντα πάρκα.
Ωστόσο η επιβολή της έκτακτης εισφοράς έρχεται να μειώσει εμμέσως τις αποδόσεις των μονάδων σε λειτουργία, καθώς το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ στο λογαριασμό των ΑΠΕ συνεχίζει να διογκώνεται.
econews