Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Πετρέλαιο θέρμανσης: επιστροφή φόρου 28 λεπτά/λίτρο με ηλεκτρονική αίτηση



Επιστροφή φόρου 28 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα δικαιούνται τα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, το σχέδιο επιστροφής φόρου που θα τεθεί σε εφαρμογή τη Δευτέρα μαζί με την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπει υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εκ μέρους των ενδιαφερομένων καταναλωτών.
Η αίτηση θα υποβάλλεται σε ηλεκτρονική φόρμα που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι καταναλωτές πρέπει να αναγράφουν τα εξής στοιχεία: διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του, στον οποίο θα πιστώνεται η επιστροφή φόρου.
Τα στοιχεία θα ελέγχονται από την ΓΓΠΣ και εφόσον αξιολογηθούν θετικά η επιστροφή φόρου θα καταβάλλεται 10-15 μέρες μετά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης
Όσον αφορά στις πολυκατοικίες με κεντρικό σύστημα θέρμανσης, οι ενδιαφερόμενοι για επιστροφή ένοικοι θα πρέπει να συμπληρώνουν επιπλέον στην ηλεκτρονική αίτηση τον ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες διαχειριστή, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ για το κοινόχρηστο ρεύμα της πολυκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο διαμέρισμά του, σύμφωνα με τον κατάλογο των κοινοχρήστων.
Το ΑΦΜ του διαχειριστή και ο αριθμός παροχής του κοινόχρηστου ρεύματος θα διασταυρώνονται και στην απόδειξη λιανικής πώλησης που θα εκδίδει ο προμηθευτής του πετρελαίου.
Παράλληλα, το σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» θα ελέγχει ότι ο δικαιούχος πράγματι κατοικεί στην πολυκατοικία που παρέλαβε το πετρέλαιο θέρμανσης.
Τα λίτρα από το πετρέλαιο θέρμανσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 0,28 Ευρώ/λίτρο και το γινόμενο θα επιστρέφεται στον δικαιούχο.
Σημειώνεται πως εντός της ημέρας θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία βάσει της οποίας το πετρέλαιο θέρμανσης εξισώνεται στο 80% του πετρελαίου κίνησης.
econews