Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Σύνδεσμος Πετρελαιοειδών: Επενδύστε σε ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού και όχι σε αλλαγή καυστήρα



Καμπάνια υπέρ του πετρελαίου θέρμανσης, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών, την προώθηση του επιδόματος θέρμανσης και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του, έχει ξεκινήσει ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ).
Σημειώνεται, ότι ο Σύνδεσμος έχει αποσαφηνίσει τη θέση του υπέρ της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των Πετρελαίων Κίνησης και Θέρμανσης, τονίζοντας ότι "το μέτρο αυτό ήταν ίσως από τα πιο δραστικά που έχει λάβει έως τώρα η Πολιτεία".
Ωστόσο, τονίζει ότι "η κοινωνική ένδεια, οι εξαντλημένες αντοχές εκατοντάδων ελληνικών οικογενειών, το οικονομικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, αλλά και το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχει προκύψει, μας αναγκάζουν να επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις μας και να προτείνουμε:
- Την επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και την αναπροσαρμογή του υπολογισμού της επιδοτούμενης ποσότητας στις πραγματικές καταναλώσεις.
- Την επιτάχυνση της απόδοσης του επιδόματος του Πετρελαίου Θέρμανσης προς τους δικαιούχους.
-Την αποτελεσματικότερη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού αφού, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η απορρόφηση του συγκεκριμένου κονδυλίου υπολείπεται κατά πολύ του προϋπολογισθέντος και τέλος,
-Την επαναδιαπραγμάτευση της Ελληνικής Πολιτείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προσωρινή και κατ΄ εξαίρεση για τη χώρα μας, μείωση του ΕΦΚ των Πετρελαίων Θέρμανσης και Κίνησης σε επίπεδο χαμηλότερο του σημερινού κατώτατου ορίου".
Ρώτησε, ψάξε, μάθε…
Οπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, "το τελευταίο διάστημα ο καταναλωτής έχει "βομβαρδιστεί" από μηνύματα για διαφορετικούς τρόπους θέρμανσης (ρεύμα, κλιματιστικά, τζάκια, σόμπες, φυσικό αέριο, κλπ.), οι οποίοι "υπόσχονται" χαμηλότερο κόστος χρήσης με την ίδια θερμαντική ικανότητα. Η "δαιμονοποίηση" του πλέον διαδεδομένου τρόπου θέρμανσης στη χώρα μας όμως, γίνεται χωρίς πραγματικά στοιχεία και τεκμηρίωση, τόσο για το πραγματικό κόστος κτήσης τους όσο και για την πραγματική τους απόδοση".
Γι΄ αυτό ο ΣΕΕΠΕ συμβουλεύει:
-Πριν αποφασίσεις, ενημερώσου και αξιολόγησε όλα τα δεδομένα.
-Μην παρασύρεσαι από υπερβολικές υποσχέσεις, ειδικά σε μη δοκιμασμένα συστήματα.
-Μη στηρίζεσαι σε αβάσιμες, ανερμάτιστες φήμες και συζητήσεις «παρεΐστικες» για να βγάλεις συμπεράσματα.
-Ενημερώσου σωστά για τη θερμαντική ικανότητα του κάθε συστήματος.
-Έλεγξε τις τιμές και ψάξε μελλοντικές αυξήσεις (πχ. οι εξαγγελίες για σημαντικές αυξήσεις στο ρεύμα το 2013, οι μεγάλες αυξήσεις που ήδη έγιναν στα καυσόξυλα κλπ).
-Επεξεργάσου τα δεδομένα ψύχραιμα και θα διαπιστώσεις ότι το πετρέλαιο θέρμανσης που γνωρίζεις καλά και σε εξυπηρετεί εδώ και τόσα χρόνια συνεχίζει να είναι η καλύτερη λύση.
-Είναι το μόνο μέσο θέρμανσης που δίνει επιστροφή φόρου (στο μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών).

ΣΕΕΠΕ: Τα πλεονεκτήματα του πετρελαίου θέρμανσης
-  Η θέρμανση με πετρέλαιο είναι ο πιο δοκιμασμένος και ασφαλής τρόπος θέρμανσης.
-Ζεσταίνει ομοιόμορφα το χώρο. Ειδικά δε με τους σημερινούς σύγχρονους ψηφιακούς θερμοστάτες, μπορείς να πετύχεις με μεγάλη ακρίβεια το ύψος της θερμοκρασίας που επιθυμείς να έχεις στο σπίτι σου.
-Έχει καλύτερη απόδοση από κάθε άλλο μέσο.
-Είναι ένα ενεργειακό προϊόν εύκολο στη χρήση.
-Δεν απαιτεί νέα και μεγάλη επένδυση, καθ΄ ότι η πλειοψηφία των κατοικιών στα αστικά κέντρα διαθέτει ήδη την απαραίτητη υποδομή (η μετατροπή της υποδομής σε συστήματα με άλλο καύσιμο δεν είναι πάντα εφικτή και απαιτεί μεγάλο κόστος).
-Από ενεργειακής πλευράς, καθώς και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είναι πιο "φιλικό" από τα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια.
-Δεν απαιτεί συντήρηση άλλη, πέραν αυτής του καυστήρα μια φορά το χρόνο, η οποία αν γίνεται σωστά βοηθάει και στην εξοικονόμηση καυσίμου.
-Η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης είναι πάντα απρόσκοπτη, αφού οι υποδομές αποθήκευσης και διάθεσης των επιχειρήσεων διανομής θέρμανσης υπερκαλύπτουν όλη τη χώρα.
-Ο καταναλωτής έχει δεκάδες επιλογές για να προμηθευτεί το πετρέλαιό του, π.χ. από εταιρίες, μεταπωλητές, πρατήρια, επιλέγοντας ο ίδιος αυτή που τον συμφέρει και του ταιριάζει.
-Η θέρμανση με πετρέλαιο είναι ασφαλέστερη σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης, καθώς δεν ενέχει κινδύνους, π.χ. από έκρηξη, αναθυμιάσεις κλπ.
-Οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει με επιτυχία πλήθος συστημάτων, διαδικασιών και ελέγχων, με στόχο ο καταναλωτής να παραλαμβάνει σωστή ποιότητα και ποσότητα πετρελαίου.
-Υπολόγισε σωστά και θα δεις ότι μια μέση οικογένεια που διαμένει σε πολυκατοικία, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καλείται να πληρώσει 8 - 10 ευρώ παραπάνω το μήνα. Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης εξαλείφει τη διαφορά του φόρου σε σχέση με πέρυσι, για το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών.

Μειονεκτήματα των άλλων μέσων θέρμανσης
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο "η μετάβαση σε άλλο σύστημα θέρμανσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτεί επένδυση η οποία μπορεί να ξεκινάει από ένα ποσό άνω των 1.000 ευρώ και να ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ. Για την εγκατάσταση αυτή, συχνά απαιτούνται και εκτεταμένες εργασίες μέσα στο σπίτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, όχληση κλπ".

Ταυτόχρονα προσθέτει τα ακόλουθα:
-Η οποιαδήποτε μετατροπή σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης (Φυσικό Αέριο, αντλίες θερμότητας, pellets, κλιματιστικά, ηλεκτρικούς λέβητες, κλπ.) απαιτεί σημαντική δαπάνη που θα πρέπει να συνυπολογισθεί στο κόστος λειτουργίας τους.
-Στα περισσότερα συστήματα ο χρόνος απόσβεσης είναι μεγαλύτερος των 5 ετών.
-Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται αρκετές μετατροπές στους χώρους θέρμανσης, ώστε να μπορέσει ο καταναλωτής να χρησιμοποιήσει άλλη μορφή θέρμανσης (πχ. αυξημένος αποθηκευτικός χώρος, καμινάδες κλπ).
Σε σχέση με τα ανωτέρω συστήματα θέρμανσης (αν όχι όλα, τα περισσότερα) ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι:
-Το κάθε εναλλακτικό σύστημα απαιτεί ειδική, χρονοβόρα και επίπονη "μεταχείριση", πχ. καθάρισμα του καυστήρα pellet ή του ενεργειακού τζακιού από τις στάχτες, μεταφορά, αποθήκευση, κλπ.
-Μερικά από αυτά τα συστήματα (κλιματιστικά, θερμάστρες, θερμοπομποί, panel υπέρυθρης θέρμανσης) ζεσταίνουν ένα συγκεκριμένο χώρο (δωμάτιο) και έτσι δε μπορούν να συγκριθούν πραγματικά με ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης, όπως είναι του πετρελαίου.
-Δεν παράγουν ποιοτική θέρμανση, δηλαδή μπορεί πχ. να ξεραίνουν την ατμόσφαιρα, να παράγουν ένα θερμό ρεύμα αέρα το οποίο να είναι ενοχλητικό ή και βλαβερό για την υγεία, κλπ.
-Η καύση ξύλων ή pellets είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ατμόσφαιρα, αφού συνοδεύεται από έκλυση επιβλαβών σωματιδίων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης, φαινόμενο το οποίο ήδη έγινε ιδιαίτερα αισθητό αυτές τις μέρες.
-Το κόστος και οι τιμές δεν είναι εγγυημένα ή σταθερά, πχ. οι επικείμενες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσόξυλων, οι αυξομειώσεις στις διεθνείς τιμές του Φυσικού Αερίου, κλπ.
-Η απαίτηση του Φυσικού Αερίου να υποχρεώνει τον καταναλωτή να ξηλώσει τον καυστήρα και τη δεξαμενή πετρελαίου, του στερεί μελλοντικά την επιλογή να χρησιμοποιήσει παράλληλα και το πετρέλαιο θέρμανσης, αν κρίνει ότι τον συμφέρει.
-Στην προμήθεια Φυσικού Αερίου και ρεύματος υπάρχει ολιγοπωλειακή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός για καλύτερες τιμές, ενώ για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει με την προμήθεια της πρώτης ύλης (πχ. μη διαθεσιμότητα λόγω βλάβης, λόγω διεθνών συγκυριών, κλπ), ο καταναλωτής δεν έχει εναλλακτική και … παγώνει.
-Η ποιότητα της καύσιμης ύλης σε πολλά από τα εναλλακτικά συστήματα δεν ελέγχεται, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μη γνωρίζει πραγματικά τι αγοράζει και να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία.
-Δεν είναι δοκιμασμένα στο χρόνο, δηλαδή ο καταναλωτής δεν έχει εμπειρία από πιθανά προβλήματα, δεν είναι ξεκάθαρο το πραγματικό κόστος συντήρησης, η συχνότητα βλαβών, η σταθερότητα της απόδοσης μετά από μερικά χρόνια, κλπ.
Επωφεληθείτε από το επίδομα θέρμανσης
Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης έγινε για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο που γίνεται και είναι εις βάρος της εθνικής οικονομίας και του έλληνα φορολογούμενου.
Γι΄ αυτό, η Πολιτεία, τονίζει ο ΣΕΕΠΕ, αποφάσισε να ενισχύσει το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών με επίδομα θέρμανσης (λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια) για να καλυφθεί μεγάλο μέρος ή ακόμη και ολόκληρη η διαφορά από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Επίσης, προτρέπει τον κόσμο να δει αν δικαιούται το επίδομα και πως θα υποβάλει αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τηλ.: 210 4803.131, ιστοσελίδα: https://www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm ή στο πλησιέστερο ΚΕΠ.
Επένδυση για θωράκιση σπιτιού και όχι για αλλαγή καυστήρα

Τέλος, προτρέπει τον κόσμο να θωρακίσει το σπίτι του με το επιδοτούμενο πρόγραμμα "εξοικονομώ" καθώς όπως αναφέρει ένα σπίτι το οποίο έχει απώλειες, πχ. λόγω κακής μόνωσης, δε μπορεί να θερμανθεί ικανοποιητικά από κανένα σύστημα θέρμανσης.
"Το ποσό των χρημάτων που απαιτείται να καταβάλει κάποιος για αλλαγή τρόπου θέρμανσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα εάν χρησιμοποιούταν για την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού του. Μια τέτοια επένδυση θα μείωνε τις ανάγκες του σπιτιού για θέρμανση το χειμώνα, αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τονίζει ότι έχει ξεκινήσει το Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον", που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του. http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=526
buildnet