Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Οι αεροφωτογραφίες "κλειδί" για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων



Απόσπασμα Ορθοφωτοχάρτη
Το ΥΠΕΚΑ, φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην παροχή αεροφωτογραφιών, που "τραβήχτηκαν" πριν από τις 28 Ιουλίου 2011 (ημερομηνία-σταθμό των ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα), σε κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να διεκολυνθεί τους ιδιοκτήτες τους, να αποδείξουν ότι "υπήρχε" το ακινητό τους πριν από αυτή την ημερομηνία και να προχωρήσουν στην τακτοποίηση του.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει η "Καθημερινή" θα επιχειρηθεί να διευκολυνθούν όσοι δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα που να αποδεικνύουν την ανέγερση του αυθαιρέτου τους πριν από την επίμαχη ημερομηνία, ώστε να τα "τακτοποιήσουν". Ταυτόχρονα, θα αρθεί το αδιέξοδο για τμήμα των 60.000 αυθαιρετούχων, οι δηλώσεις των οποίων "πάγωσαν" στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η σχετική ρύθμιση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα αναμένεται να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να "προμηθεύονται" αεροφωτογραφίες που τους ενδιαφέρουν από τον ΟΚΧΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Οργανισμού, ολοκληρώθηκε η παραγωγή και ελεύθερη διάθεση των ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών που αφορά στην κάλυψη του Τμήματος της Στερεάς Ελλάδας και της Νήσου Σαλαμίνας της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, ολοκληρώθηκε η παραγωγή ορθοφωτοχαρτών από αεροφωτογραφίες λήψης του έτους2010, για την περιοχή της Περιφέρειας Ηρακλείου.
Για την Αττική
Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή και ελεύθερη διάθεση των ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών για την κάλυψη του Τμήματος της Στερεάς Ελλάδας και της Νήσου Σαλαμίνας της Περιφέρειας Αττικής, οι ορθοφωτοχάρτες παρήχθησαν από έγχρωμες αεροφωτογραφίες κλίμακας 1:15.000. Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν από τον ΟΚΧΕ, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2010, με τη χρήση αναλογικής κάμερας, σε συνεργασία με τη Γ.Υ.Σ.
Οι ψηφιακοί ορθοφωτοχάρτες ανάλυσης 0,25μ., διατίθενται σε πινακίδες διανομής ΕΓΣΑ ΄87, κλίμακας 1:2.500. Η τελική σειρά συνόλων δεδομένων αποτελείται από 1152 πινακίδες και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2012. Τον Απρίλιο του 2012 διατέθηκαν οι πρώτες 558 πινακίδες, οι οποίες κάλυπταν το τμήμα της Ανατολικής Αττικής, τον Ιούνιο παρήχθησαν άλλες 394 πινακίδες της Δυτικής Αττικής και της Ν. Σαλαμίνας και σήμερα είναι διαθέσιμες στο σύνολό τους δωρεάν.
Για το Ηράκλειο Κρήτης
Ο ΟΚΧΕ προχώρησε στην παραγωγή ορθοφωτοχαρτών από αεροφωτογραφίες λήψης 2010, για την περιοχή της Περιφέρειας Ηρακλείου και συγκεκριμένα για τμήματα των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου. Το προϊόν αποτελείται από 38 πινακίδες της διανομής 1:2.500 του συστήματος αναφοράς ΕΓΣΑ ‘87.
Για τους συγκεκριμένους ορθοφωτοχάρτες χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες κλίμακας 1:6.000, οι οποίες προήλθαν από αεροφωτογράφιση που πραγματοποίηση ο ΟΚΧΕ σε συνεργασία με τη ΓΥΣ και οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν στις 3 Αυγούστου 2010.
Για την επίλυση του αεροτριγωνισμού και την εκτέλεση του έργου, χρησιμοποιήθηκαν φωτοσταθερά τα οποία διατέθηκαν από το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ορθοφωτοχάρτες μπορείτε να απευθύνεστε στον ΟΚΧΕ support@okxe.gr και στην ιστοσελίδα του www.okxe.gr .ή καλέστε μας ΕΔΩ να σας βοηθήσουμε.