Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Αυθαίρετα: ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσα έχουν χτιστεί μεταξύ 1975 και 1983



Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ, αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλάγες για όσα κτίρια έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 1955-1983. Συγκεκριμένα τα κτίρια από το 1955 έως το 1975, τα οποία δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, από ότι φαίνεται, θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση. Επίσης ευνοικές ρυθμίσεις ετοιμάζονται και για τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 1975-1983 (οπότε ίσχυσε και ο νόμος Τρίτση).
Τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί το διάστημα μεταξύ 1975 και 1983, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα αποτελέσουν ειδική κατηγορία από μόνα τους, ανεξαρτήτως του μεγέθους της παράβασης, με ευνοικότερες ρυθμίσεις και πρόστιμα ή θα ενταχθούν στις τρεις κατηγορίες που αναμένονται να υπάρξουν, αναλόγως με το μέγεθος της πολεοδομικής παράβασης.

Οι τρεις κατηγορίες αναμένεται να αφορούν τις ακόλουθες παραβάσεις:

-Μικρές αυθαιρεσίες όπως πέργκολες, μπάρμπεκιου, περιφράξεις κτλ.

-Μεσαίες αυθαιρεσίες που δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια, όπως αυτή προβλέπεται από τηv οικοδομική άδεια π.χ. ημιυπαίθριοι.

-Μεγάλες παραβάσεις σε κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια σε περιοχές που επιτρέπεται η δόμηση. Για την κατηγορία αυτή από ότι φαίνεται θα ισχύσει προσωρινή εξαίρεση ή αναστολή από την κατεδάφιση για 30 χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν για την ώρα περισσότερες πληροφορίες για το πρόστιμο, τα δικαιολογητικά και το ποσοστό της υπέρβασης στα κτίρια.

Αλλαγή χρήσης
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, εξετάζεται η πιθανότητα ένταξης και μίας ειδικής κατηγορίας που θα αφορά την αλλαγή χρήσης, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις αναλόγως της χρήσης και για το αν η τακτοποίηση θα είναι οριστική.

Τέλος, στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται και διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των προστίμων, ενώ οι δόσεις θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τις 60.
buildnet