Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ποιοι χάνουν τα χρήματα που πλήρωσαν για τακτοποίηση αυθαιρέτων


Παγώνει η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα κτίσματα, μέχρι την ισχύ του νέου θεσμικού πλαισίου για την αυθαίρετη δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα στα οποία προσδοκούσε
το κράτος από την καταβολή προστίμων και παραβόλων. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ, η οποία, στην ουσία, “κατεδάφισε” νόμο που είχε ψηφιστεί προ διετίας, με το σκεπτικό ότι το κράτος δεν πρέπει να ευνοεί τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων ούτε να συντηρεί (μέσω τακτοποιήσεων) την αυθαιρεσία.

Όπως γράφει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, μεγάλοι χαμένοι αναδεικνύονται χιλιάδες ιδιοκτήτες που έσπευσαν να ενταχθούν με ιδιωτικά έγγραφα στη ρύθμιση τακτοποίησης του “νόμου Παπακωνσταντίνου” και δεν μπορούν τώρα να αποδείξουν με δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες τη χρονολογία ανέγερσης του αυθαιρέτου, όπως περιγράφεται στα ιδιωτικά έγγραφα που έχουν ήδη καταθέσει.

Αντιθέτως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ΠΕΚΑ, η απόφαση του ΣτΕ δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στους ιδιοκτήτες εκείνους που εντάχθηκαν στην τακτοποίηση με δημόσια έγγραφα, καθώς θα μπορούν να ενταχθούν και στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα που έχει ετοιμάσει το υπουργείο, με συμψηφισμό των χρημάτων που έχουν καταβάλει.

Άρα, όσοι χρωστούν δόσεις για την τακτοποίηση, θα ενταχθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο και αν έχουν καταβάλει περισσότερα χρήματα από αυτά που προβλέπονται με τη νέα ρύθμιση, η διαφορά θα τους επιστραφεί, αρκεί – όπως προαναφέρθηκε – η πιστοποίηση να γίνεται με δημόσια έγγραφα και αεροφωτογραφίες.

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση
Στη νέα ρύθμιση υπάγονται πέντε κατηγορίες αυθαίρετων κατασκευών:
-Κατηγορία 1: τα ακίνητα που ανεγέρθηκαν πριν το 1975. Δηλώνονται με 500 ευρώ, χωρίς κατάθεση σχεδίων και εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά.
-Κατηγορία 2: Τα ακίνητα που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1975 – 1982: πληρώνεται το ειδικό πρόστιμο, χωρίς κατάθεση σχεδίων και εξαιρούνται οριστικώς της κατεδάφισης.
-Κατηγορία 3: Μικρές παραβάσεις, πρόστιμο 500 ευρώ, οριστική εξαίρεση κατεδάφισης.
-Κατηγορία 4: Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης εφόσον δεν παραβιάζεται το μέγεθος της δόμησης άνω του 40% και άνω του 20% το πολεοδομικό ύψος. Οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση, μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτηρίου και την καταβολή προστίμων.
-Κατηγορία 5: Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις. Προβλέπεται εξαίρεση κατεδάφισης για 30 χρόνια.