Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Είναι σκόπιμη η ενεργειακή αναβάθμιση των πολυκατοικιών ηλικίας 40- 50 ετών, που έχουν κτιστεί με τον παλαιό αντισεισμικό κανονισμό;


"Πρέπει να μελετηθεί καλά εάν είναι σκόπιμο να γίνουν δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση των πολυάριθμων πολυκατοικιών ηλικίας 40 - 50 ετών, που έχουν κτιστεί με τον παλαιό αντισεισμικό κανονισμό και επίσης λειτουργεί ανταγωνιστικά με τη δημιουργία νέων κατοικιών" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ευάγγελος Κασσελάς, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔΜΕΔΕ, (Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων).
Την επισήμανση αυτή έκανε, ο κ. Κασσελάς, στη διάρκεια της έναρξης της δεύτερης ημέρας του Επενδυτικού Φόρουμ με θέμα : "Η Ανάπτυξη που θέλουμε", και ειδικότερα στην ενότητα που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και ως μέσο ανάκαμψης του κατασκευαστικού κλάδου. Στην τοποθέτηση του ο κ.Κασσελάς επεσήμανε επίσης ότι η εξοικονόμηση ενεργειακής δαπάνης δεν επαρκεί ώστε οι ιδιοκτήτες να αποφασίσουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και πρέπει να δοθούν κίνητρα, ίσως φορολογικά.

Παράλληλα, στο φόρουμ προέκυψε ότι με "καλό μάτι", φαίνεται πως βλέπει το Υπουργείο Υποδομών, την ανάληψη έργων που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοσίων κτιρίων από εργοληπτικές εταιρείες με το σύστημα παραχώρησης ΣΔΙΤ σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στην ιστοσελίδα της, η ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήσια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων).

Δείτε τι ακριβώς αναφέρει στην ανακοίνωση

"Με "καλό μάτι", φαίνεται πως βλέπει το Υπουργείο Υποδομών, και πιο συγκεκριμένα η Γ.Γ Δημοσίων Έργων, την ανάληψη έργων που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοσίων κτιρίων από εργοληπτικές εταιρείες με το σύστημα παραχώρησης ΣΔΙΤ. Μάλιστα με την επισήμανση ότι οι συμβάσεις αυτές θα έχουν ως κύριο αποδέκτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα του κατασκευαστικού κλάδου, σε μια προσπάθεια να δοθεί και το πολυπόθητο "φιλί ζωής" σε έναν κλάδο που έχει πληγεί περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλον από την οικονομική κρίση.
Η ενδιαφέρουσα αυτή προοπτική διαπιστώθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς, τον Γ.Γ Δημοσίων Έργων κ.Σιμόπουλο και τον εκπρόσωπο των Εργοληπτικών Εταιρειών, κ. Ευαγ. Κασσελά, στη διάρκεια της έναρξης της δεύτερης ημέρας του Επενδυτικού Φόρουμ με θέμα : "Η Ανάπτυξη που θέλουμε", και ειδικότερα στην ενότητα που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και ως μέσο ανάκαμψης του κατασκευαστικού κλάδου.
Πιο συγκεκριμένα κατά τον χαιρετισμό του ο κ.Στράτος Σιμόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, αναφερόμενος στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα ιδιαίτερα ενεργοβόρα κτίρια του Δημοσίου τόνισε ότι η γραφειοκρατία δεν έχει θέση. Όπως είπε χαρακτηριστικά οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν 2.000 στελέχη κατανεμημένους σε 16 παλαιά κτίρια για τα οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εξοικονόμηση ενέργειας, θυμίζοντας ότι έως το 2021 πρέπει να συμμορφωθούμε με την κοινοτική οδηγία που επιβάλλει κτίρια με σχεδόν καθόλου κατανάλωση ενέργειας. Όπως είπε είναι εκτός από περιβαλλοντικό θέμα και οικονομικό καθώς ξοδεύονται κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ.
Ο κ. Γενικός αποκάλυψε ότι θα προτείνει στον νέο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία κτιριακών έργων, που υπάρχει στο Υπουργείο να αναλάβει την επίβλεψη όλου αυτού του προγράμματος για την αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου σε συνεργασία με όλους τους φορείς.
Μάλιστα ήρθε σε συμφωνία με τον συνομιλητή του στο πάνελ, κ. Ευάγγελο Κασσελά, Γενικό Γραμματέα της ΠΕΔΜΕΔΕ, (Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), όταν ο τελευταίος τόνισε την αναγκαιότητα η αναβάθμιση των Δημοσίων κτιρίων να μην γίνει με πόρους από το ΕΣΠΑ, οι οποίοι πρέπει να κατευθυνθούν σε άλλα έργα. Οι δύο φορείς συμφώνησαν ότι αυτά τα χρήματα, τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν από εθνικούς πόρους, είναι δυνατό να εξευρεθούν από την δημοπράτηση των έργων σε ιδιώτες, που θα αναλάβουν εξ΄ ολοκλήρου, τη διαχείρισή τους, δηλαδή μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι προχώρησαν και στην ίδια διαπίστωση ότι τα έργα αυτά δεν πρέπει να μαζικοποιηθούν ώστε να αφορούν τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες αλλά να αποτελέσουν την ευκαιρία για επανεκκίνηση των μικρών και μεσαίων κατασκευαστικών εταιρειών οι οποίες έχουν πληγεί και πολλές βρίσκονται ένα βήμα πριν την πτώχευση.
Στην τοποθέτηση του ο κ.Κασσελάς επεσήμανε επίσης ότι η εξοικονόμηση ενεργειακής δαπάνης δεν επαρκεί ώστε οι ιδιοκτήτες να αποφασίσουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και πρέπει να δοθούν κίνητρα, ίσως φορολογικά. Ο Γ.Γ της ΠΕΔΜΕΔΕ σημείωσε ότι πρέπει να μελετηθεί καλά εάν είναι σκόπιμο να γίνουν δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση των πολυάριθμων πολυκατοικιών ηλικίας 40 – 50 ετών, που έχουν κτιστεί με τον παλαιό αντισεισμικό κανονισμό και επίσης λειτουργεί ανταγωνιστικά με τη δημιουργία νέων κατοικιών. Παράλληλα αναφέρθηκε στην πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές Δημοσίων Έργων σημειώνοντας δύο νούμερα: Πριν από την κρίση ο παραγωγικός κλάδος των κατασκευών συμμετείχε στο ΑΕΠ με 7% άμεσα, και κατά 14-15% έμμεσα. Στην απασχόληση συμμετείχε κατά 8% άμεσα και 17% έμμεσα, αφού κάθε θέση εργασίας στις κατασκευές προσθέτει ακόμη σχεδόν 2 θέσεις εργασίας σε συνδεδεμένους κλάδους όπως η βιομηχανία.
Τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, Πρόεδρος Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), έθεσε το θέμα του ανθρώπινου παράγοντα σε ότι αφορά την απώλεια ενέργειας σε ένα κτίριο. Όπως είπε χαρακτηριστικά οι επεμβάσεις στο κτίριο προκειμένου αυτό να εκσυγχρονιστεί και να μην είναι πλέον ενεργοβόρο είναι το σχετικά εύκολο κομμάτι. Ο έλεγχος όμως της κατανάλωσης ενέργειας είναι ένα άλλο θέμα που προσκρούει στον ανθρώπινο παράγοντα και την αρνητική συμβολή του τις περισσότερες φορές από άγνοια, αδιαφορία ή αδυναμία σκέψης. ’ρα πρέπει να υπάρχει ο διαχειριστής του κτιρίου και σε αυτό το σημείο Δημόσιος και Ιδιωτικός Τομέας πρέπει να συνεργαστούν".
buildnet