Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ν.4178/13: Ελεύθερες οι διαρρυθμίσεις σε διατηρητέα και οικισμούς ή όχι;



Σε πρώτη ανάγνωση του άρθρου 48 του Ν.4178/13-το οποίο τροποποιεί το Αρθρο 4 του Ν.4067/12 και επαναπροσδιορίζει τις εργασίες που απαιτούν άδεια δόμησης, άδεια μικρής κλίμακας ή απλή προ 48ώρου ενημέρωση ΥΔΟΜ-ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται επιτρεπτές ανακαινίσεις ακόμη και σε διατηρητέα. Είναι ακριβώς έτσι ή πρόκειται για...νάρκη;
Πρόκειται σαφώς για νάρκη!

Χωρίς άδεια-και επομένως αλληλουχία εγκρίσεων και λοιπών μελετών, ιδίως αρχιτεκτονικών- επιτρέπει ο Ν.4178/2013 μικρής έκτασης διασκευές, όπως λέγεται στην παρ.3 του άρθρου 48 που αντικαθιστά το άρθρο 4 του Ν.4067/12, δηλαδή του Ν.Ο.Κ.

Η Υ.ΔΟΜ. θα κρίνει το τί είναι "μικρής έκτασης" διασκευή, ιδίως σε ένα διατηρητέο.

Και καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι να προβληματιστούν εγκαίρως για το "θολό" της παραπάνω γενικότητας.

Ας μη δούμε λοιπόν να εκκνώνονται διατηρητέα χωρίς μελέτη, καθώς και για μια απλή αλλαγή διαμερισμάτωσης σε κηρυγμένο κέλυφος μέχρι σήμερα έπρεπε να περάσει η μελέτη από την αρμόδια Εφορεία με χρονοβόρες διαδικασίες/μελέτες κ.λ.π..

Είναι βέβαια δίκαιος ο προβληματισμός των αρχιτεκτόνων που δικαίως δυσανασχετούν για τη διατύπωση, αλλά εφόσον δεν είναι πολύ ευκρινές το ποιός και πώς θα κρίνει στο διατηρητέο την "μικρή έκταση" διασκευής, το ΥΠΕΚΑ ας προλάβει να...διατυπώσει με σαφήνεια τις διαθέσεις του!

Αρθρο 48 παρ 3α Ν.4178/20133. Δεν απαιτείται Αδεια Δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, για τις ακόλουθες εργασίες:
α. Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 27.