Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Ο νέος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση δεν πρόκειται να είναι "παίξε-γέλασε"...


Ο νέος νόμος δεν είναι 3843 ούτε 4014. Είναι πολύ πιο ευρέως φάσματος φάρμακο, με παρενέργειες και δεν είναι παίξε-γέλασε όπως πριν. Ουσιαστικά θεμελιώνει την ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των ιδιοκτησιών (φακέλωμα κατά άλλους) σε μια προσπάθεια να δαμάσει- σε βάθος χρόνου-την αυθαίρετη δόμηση. Επίσης δεν θα υπάρξουν παράθυρα εξαπάτησης της πολιτείας μέσω του υπάρχοντος αρχείου διαθέσιμων αεροφωτογραφιών.
Σύμφωνα με την enet.gr  "…μετά το «καρότο» της νομιμοποίησης (παλαιών κτισμάτων προ του 1975 με 500 ευρώ και των άλλων κατηγοριών αυθαιρέτων με εκπτώσεις και ελκυστικά πρόστιμα, που θα αποπληρώσουν όσοι σπεύσουν να δηλώσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο σε 102 δόσεις, δηλαδή σε 8,5 χρόνια) έρχεται και το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των ακινήτων, ώστε να ακολουθήσει το «μαστίγιο» υψηλών ποινών και προστίμων, για όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ή ακινήτων με άδεια και πολεοδομικές υπερβάσεις δεν ενταχθούν στη νέα επιχείρηση νομιμοποιήσεων του ΥΠΕΚΑ, που έχει εισπρακτικό στόχο 5 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης, δήλωσε στη Βουλή ότι τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτηρίου, που θα εγκατασταθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι άμεσα διασυνδεδεμένα και θα λειτουργούν ενιαία με τις αντίστοιχες βάσεις καταχώρισης και αποθήκευσης δεδομένων των ακινήτων της Κτηματολόγιο Α.Ε., της ΔΕΗ Α.Ε. και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Δηλαδή η Πολιτεία σταδιακά με την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο της κατάστασης των ακινήτων, των πραγματικών επιφανειών και των χρήσεών τους, τόσο για τον εντοπισμό αυθαιρεσιών και πολεοδομικών υπερβάσεων όσο και για φορολογικούς σκοπούς. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε ενιαίας παρακολούθησης και διασταύρωσης των στοιχείων των ακινήτων εντάσσεται η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, που προβλέπει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, γνωστή και ως Εντυπο Ε9 του οικονομικού έτους 2013, για πρώτη φορά στα χρονικά να καταχωρίζεται και ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφ' όσον υπάρχει"
.

Επίσης, το σχετικό κυριακάτικο δημοσίευμα τονίζει ότι "το μέτρο της «ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου» έχει θεσμοθετηθεί από το 2010, με το νόμο (3843/2010) για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων. Τον Ιούνιο τέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτη σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό εκτελεστικό Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση και εφαρμογή του θεσμού. Επίσημη πηγή του ΥΠΕΚΑ αναφέρει-προς την «Κ.Ε.»-ότι το Προεδρικό Διάταγμα, με βάση και τις παρατηρήσεις της διαβούλευσης, έχει πάρει τελική μορφή και αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοτεχνική επεξεργασία, προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή του και ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου, μετά τη σχετική προετοιμασία στο υπουργείο, θα αρχίσει να εφαρμόζεται το αργότερο από τους πρώτους μήνες του 2014. Οι νέες δηλώσεις αυθαιρέτων θα γίνονται με παράλληλη δήλωση του ακινήτου στην «ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου»».
Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των δηλώσεων, αυτών που θα σπεύσουν να δηλώσουν πρώτοι για να πετύχουν τα ευνοϊκά μέτρα πληρωμής του προστίμου, θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΚΑ για το «ηλεκτρονικό φακέλωμα"
.

Παράλληλα στο υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχουν τώρα να εφαρμόσουν την ταυτότητα του κτηρίου και άλλους μηχανισμούς ελέγχου της δόμησης για να έχουν επιχειρήματα εναρμόνισης του νέου θεσμικού οικοδομήματος για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε το νόμο 4014/2011 αντισυνταγματικό και ζητεί μέτρα που να αποτρέπουν τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Θα υπάρξει επομένως ένα ουσιαστικό πολλαπλό επίπεδο διασταύρωσης στοιχείων και μόνο με παρουσία μηχανικού και καλόβουλου ιδιοκτήτη θα αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα και...εμπλοκές!