Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

N.4178/13:τον αμφισβητούν ιδιώτες στο "κουτί με τα παράπονα" που λέγεται ΣτΕ!


Νέος κύκλος αμφισβήτησης των νόμων περίι αυθαιρέτων, αυτή τη φορά θίγεται ο 4178/13, δηλαδή ο πρόσφατος νόμος που έφερε ο Σταύρος Καλαφάτης στη Βουλή και ψηφίστηκε τον Αυγουστο.
Ας τοποθετηθεί σε όλα τα δρώμενα με θάρρος το ΥΠΕΚΑ. Οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα πάρουν το δρόμο τους και οι όποιες αποφάσεις ενδέχεται και πάλι να έρθουν με αρκετή χρονική καθυστέρηση.

Ο νέος νόμος έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να περιλάβει και τις υποθέσεις του (κριθέντος αντισυνταγματικού) Ν.4014/11, αλλά και τις υποθέσεις του Ν.3843/2010, του νόμου των ημιυπαιθρίων. Δηλαδή διορθώνει και κακώς κείμενα νόμων που δεν έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί. Το επιχείρημα των προσφυγών τώρα είναι η προσβολή του συντάγματος ως προς τα άρθρα εκείνα περί ισότητος των πολιτών. Με τη λογική αυτή όλοι οι νόμοι των αυθαιρέτων θα ήταν αντισυνταγματικοί, ακόμη και ο Συνταγματικός-κατά τα άλλα- Ν.1337/1983, δηλαδή ο Νόμος του Τρίτση, μέσω του οποίου νομιμοποιήθηκαν αυθαιρεσίες πολλών βαθμίδων.

Δύο σχόλια αρμόζουν εδώ:

1. Το ΥΠΕΚΑ οφείλει να τοποθετηθεί και στα δύσκολα, όπως το είχε υποσχεθεί ο κ. Καλαφάτης
2. Το ΣτΕ να λάβει υπόψιν του ότι ο νόμος αυτός αποπειράται να λύσει το πρόβλημα και όχι να το επιδεινώσει, όι αποφάσεις του θα πρέπει να είναι ταχύτερες, ώστε να μην εγκλωβίσουν και άλλους ιδιοκτήτες που θα εμπλακούν σε ένα νόμο που δεν θα έχει αίσιο τέλος. Στην πραγματικότητα αυτό συνέβη με τον Ν.4014/2011, με την απόφαση του ΣτΕ να θεωρείται εξαιρετικά αυστηρή.