Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Ανακαίνιση: χρήσιμες συμβουλές



Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το φθινόπωρο για να προχωρήσουν σε ανακαίνιση του σπιτιού τους. Ποιά είναι όμως τα κύρια σημεία που πρέπει να προσέξουμε και να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία προτού ξεκινήσουμε τις εργασίες;
Οι συνήθεις εργασίες ανακαίνισης χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Αυτές που αφορούν στο εξωτερικό του σπιτιού και αυτές που αφορούν στο εσωτερικό.

Οι εξωτερικές εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού αφορούν πρωτίστως στη μόνωση/στεγανοποίηση της ταράτσας. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να βρείτε εδώ. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η σωστή θερμομόνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή και αποδοτική θέρμανση και ψύξη του χώρου, άρα και στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Επίσης, στον εξωτερικό χώρο, άλλες εργασίες που μπορεί να γίνουν αφορούν στο βάψιμο των τοίχων, σε αλλαγή φθαρμένων κεραμιδιών, στην εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, σε αλλαγή κουφωμάτων κτλ.

Στον εσωτερικό χώρο, μπορει να γίνει ανακαίνιση της κουζίνας ή του μπάνιου, αλλαγή ντουλαπών στις στις κρεβατοκάμαρες, αντικατάσταση εσωτερικών κουφωμάτων, τοποθέτηση γυψοσανίδων, βάψιμο, αλλαγή πατωμάτων, τοποθέτηση πλακιδίων κτλ. Παράλληλα, πρέπει να γίνει έλεγχος των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του σπιτιού και ιδιαίτερα στις παλαιές κατασκευές και όπου χρειάζονται να αντικατασταθούν. Επίσης, μπορεί να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί και το υπάρχον σύστημα θέρμανσης και ενδεχομένως να αντικατασταθεί από νέες μεθόδους θέρμανσης όπως φυσικό αέριο, αντλίες θερμότητας κτλ..
Βασικό πάντα είναι να γίνει η αξιολόγηση των αναγκών του σπιτιού μας και να προχωρήσουμε αρχικά σε αυτές που κρίνονται ως απαραίτητες, καθώς το κόστος αναλόγως με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιούμε, μπορεί να είναι μεγάλο.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ξεκινάμε μια ανακαινίση του σπιτιού μας, κάνουμε μια επένδυση στο χώρο μας, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την αξία του.

Μερικά θέματα που πρέπει να έχει υπόψη σας πριν αποφασίσε να ανακαινίσετε το χώρα σας είναι να απευθυνθείτε σε διάφορους ειδικούς και να συλλέξετε προσφορές. Στις προσφορές που σας έχουν γίνει, να συγκρίνετε τα υλικά (αν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές σας και στις απαιτήσεις σας), τις τιμές και τι εργασίες περιλαμβάνουν αυτές. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η φθηνότερη λύση πολλές φορές αποδεικνύεται λάθος κίνηση, καθώς μπορεί να χρειαστούν στις πορεία πρόσθετα χρήματα για επιδιορθώσεις αφού το αποτέλεσμα δε θα είναι το επιθυμητό.
Επίσης, θα πρέπει να ελέγξετε και τον χρόνο που θα διαρκέσει. Πολλές φορές για παράδειγμα τυγχάνει κάποιος να ξεκινάει μια ανακαίνιση στο σπίτι του χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή χρόνο που θα ολοκληρωθεί. Οπότε καλό είναι όταν επιλέγετε ένα συνεργείο, να μπορεί να σας ορίσει μια ημερομηνία παράδοσης του χώρου.

Καλό επίσης, είναι να προσέξετε και να αξιολογήσετε το συνεργείο που θα διαλέξετε. Να δείτε εργασίες που έχουν πραγματοποιήσει, να δείτε αν στην πρότασή τους άκουσαν τις ανάγκες σας, να αξιολογήσετε την προσφορά τους προσεκτικά αλλά και την επικοινωνία που έχουν μαζί σας.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" που σχεδιάστηκε για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτίριακό τομέα με κύριο στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων, όπου χρηματοδοτούνται/επιδοτούνται κάποιες εργασίες.

Συγκεκριμένα, οι επιλέξιμες κατηγορίες παρεμβάσεων του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης είναι:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.
buildnet