Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ζήτημα ημερών η έκδοση εγκυκλίου για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα



Παγωμένες είναι οι αγοραπωλησίες ακινήτων από την αρχή του χρόνου καθώς αν και ο φόρος υπεραξίας ισχύει ουσιαστικά από την 1/1/2014, υπάρχει ουσιαστική αδυναμία εφαρμογής του από τους συμβολαιογράφους και τις εφορίες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται μεταβιβάσεις ακινήτων.
Σημειώνεται επίσης ότι οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τη σύνταξη των σχετικών συμβολαίων, αφού αδυνατούν να προσδιορίσουν την τιμή κτήσης ενός ακινήτου το οποίο έχει αποκτηθεί πριν από 25 ή 30 χρόνια, όταν δηλαδή δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες.

Προκειμένου να λυθούν τα όποια "αγκάθια" στο φόρο υπεραξίας, μήτημα ημερών είναι να εκδοθεί η αναλυτική εγκύκλιος για την εφαρμογή του εν λόγω φόρου στα ακίνητα καθώς το σχέδιο στο οποίο φαίνεται ότι καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει και το capital.gr τα ακόλουθα:
"-την απαλλαγή όλων των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί πριν από 30 χρόνια από το φόρο υπεραξίας.
-τον αποπληθωρισμό της τιμής κτήσης του ακινήτου.
-από την τιμή πώλησης θα αφαιρείται η τιμή κτήσης και στη διαφορά που θα προκύπτει θα εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής ανάλογα με τα έτη που έχει διακρατηθεί το ακίνητο. Ο μειωτικός συντελεστής θα ανέρχεται έως και το 39%.
-από τη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου θα αφαιρείται 25.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο όριο του φόρου υπεραξίας.  Προϋπόθεση για να δοθεί το αφορολόγητο είναι να μην έχει ο πωλητής πραγματοποιήσει άλλη πώληση ακινήτου εντός  της τελευταίας πενταετίας. Στο υπόλοιπο θα εφαρμόζεται συντελεστής 15%".
Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγιναν δεκτές οι εισηγήσεις του για την εφαρμογή συντελεστή 7% επί της τιμής πώλησης του ακινήτου ως φόρος υπεραξίας.