Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Τα οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγες αντιμέτωπα με το “new deal”


Αναβλήθηκε για αύριο Πέμπτη η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Τραπεζών για τη διαμόρφωση των όρων του new deal που θα προταθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά λόγω της προγραμματισμένης κινητοποίησης του ΣΠΕΦ (με τη συμμετοχή και άλλων ενώσεων του κλάδου) μπροστά στο υπουργείο.
Οι τράπεζες (κυρίως Πειραιώς και Εθνική που έχουν χορηγήσει το 80% των σχετικών δανείων), βασιζόμενες σε μελέτη του ΑΠΘ, προτείνουν “δωρεά” εσόδων τεσσάρων μηνών εκ μέρους των παραγωγών και μεσοσταθμικό κούρεμα 25%.
Αντίθετα, το υπουργείο προτείνει μόνο κούρεμα, 43% μεσοσταθμικά, που θα φτάσει το 55-60% για ορισμένες “ευνοημένες” στο παρελθόν κατηγορίες επενδυτών.
Σημείο τριβής των δύο πλευρών αποτελεί η απροθυμία των τραπεζών να δεχθούν μείωση επιτοκίων δανεισμού προς τους παραγωγούς. Οι τράπεζες αντιπροτείνουν επιμήκυνση των δανείων και περίοδο χάριτος, αλλά όχι και μείωση της απόδοσής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έχει κατατεθεί πρόταση να ενταχθούν στο “εθελοντικό” κούρεμα της ταρίφας και τα οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγες που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από κάθε συζήτηση τέτοιου είδους.
Τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα ανέρχονται σε περίπου 35.000 σε όλη τη χώρα.
Υπουργείο και τράπεζες καταβάλλουν την ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης και που θα εκμηδενίσει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και θα έχει νομοθετηθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου.
Ειδάλλως, οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσιο ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Τέλος ΑΠΕ) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ώστε να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για εκμηδένιση του ελλείμματος έως το τέλος του έτους που διανύουμε.
—Στα δικαστήρια ο ΛΑΓΗΕ
Στο μεταξύ, με τα ελλείμματα του να έχουν εκτιναχθεί, ο ΛΑΓΗΕ προσφεύγει δικαστικά κατά της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, ζητώντας άμεσα να σταματήσουν τους συμψηφισμούς που εφαρμόζουν.
Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ καθυστερεί τις πληρωμές προς τον ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Δικτύων Μεταφοράς) ή και προχωρεί σε συμψηφισμούς υπό το βάρος της έλλειψης ρευστότητας και των απλήρωτων λογαριασμών που ξεπερνούν το 1,3 δισ. Ευρώ, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλεται ούτε το ΕΤΜΕΑΡ προς τον ΛΑΓΗΕ.
Αν και η ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει οφειλές προς τον ΛΑΓΗΕ, ο Λειτουργός έχει καταθέσει αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύων Διανομής Ηλεκτρισμού), διεκδικώντας ίση μεταχείριση στις πληρωμές με τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία μέχρι σήμερα πληρώνονται κανονικά από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ (φωτοβολταϊκά στα νησιά). Ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να χρωστά γύρω στα 200 εκατ. ευρώ στον ΛΑΓΗΕ, ενώ τα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Στις 24 Φεβρουαρίου εκδικάζονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα του ΛΑΓΗΕ κατά της ΔΕΗ και στις 28 Φεβρουαρίου η αντίστοιχη προσφυγή κατά του ΔΕΔΔΗΕ.
econews