Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Έρχεται η χαρά του φεσατζή: σε ενοίκια, λογαριασμούς, κοινόχρηστα





Για την "Χαρά του Φεσατζή" κάνει λόγω η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις προτεινόμενες νέες ρυθμίσεις στην πολιτική δικονομία που βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 28/3/2014. Οπως τονίζει, ανατρέπονται όλες οι πρόσφατες ρυθμίσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της άρνησης πληρωμής ενοικίων-κοινοχρήστων-λογαριασμών.
"Με τις προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αναρτήθηκαν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 28.3.14, ανατρέπονται στην ουσία όλες οι σημαντικές ρυθμίσεις που προτάθηκαν από την ΠΟΜΙΔΑ για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της απαράδεκτης συμπεριφοράς μερίδας δήθεν "ενοικιαστών", στην πραγματικότητα επαγγελματιών "φεσατζήδων", που, προερχόμενοι σχεδόν πάντοτε από προηγούμενη έξωση, εγκαθίστανται στα μισθωμένα ακίνητα (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα κλπ) με την εξ αρχής πρόθεση να μην πληρώσουν κανένα απολύτως ενοίκιο, λογαριασμό, κοινόχρηστα κλπ... Η συστηματική δράση τους σπέρνει την καταστροφή στα θύματά τους, ενώ ταυτόχρονα δυσφημεί τους υπόλοιπους ενοικιαστές, που αγωνίζονται να "τα βγάλουν πέρα" μέσα στις σημερινές δυσκολίες, και για τους οποίους υπάρχει πάντοτε, και ιδιαίτερα σήμερα,  πανθομολογούμενη κατανόηση και υπομονή, από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων" τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.
Για να προσθέτει ότι "Οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, που ανατρέπουν κάθε έννοια απλοποίησης και επιτάχυνσης,  είναι περιληπτικά οι εξής:
-Δίμηνη προθεσμία "πληρωμής" από την κοινοποίηση εξωδίκου (αντί 15θήμερης)!
-Κοινοποίηση εξωδίκου και σε κάθε επόμενη δυστροπία!
-Κατάργηση άμεσης εκτελεστότητας της διαταγής απόδοσης!
-Δυνατότητα εκτέλεσής της μετά 30 ημέρες (αντί 20)!
-Μεταφορά (επαναφορά) της αρμοδιότητας για τις μισθώσεις με μηνιαίο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ στα Μονομελή Πρωτοδικεία!
Τα δραματικά πρακτικά αποτελέσματα των προτεινομένων αλλαγών θα είναι τα εξής:
Α. Αύξηση του χρόνου απαλλαγής από τέτοιους "ενοικιαστές" από 2, σε έως και 5 - 6 μήνες, στη διαδικασία διαταγής απόδοσης, και σε ένα (1) περίπου έτος στην κανονική διαδικασία ακροατηρίου!
Β. Διπλασιασμός των εξόδων των ..."φεσίβλητων" ιδιοκτητών, λόγω διπλών κοινοποιήσεων και μεταβίβασης  της αρμοδιότητας σε δικαστήριο με πολύ μεγαλύτερο κόστος δίκης!
Οι καταστροφικές αυτές αλλαγές με τις οποίες διευκολύνονται και ουσιαστικά επιβραβεύονται οι κάθε είδους κακοπληρωτές, θα γονατίσουν κυριολεκτικά τους ιδιοκτήτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με εκ προμελέτης και κατ΄επάγγελμα κακοπληρωτές και μοιραία θα ανοίξουν το δρόμο σε αυτοδικίες. Ειναι απορίας άξιο πως από έμπειρους επιστήμονες διατυπώθηκαν τέτοιες απαράδεκτες προτάσεις, που μας γυρίζουν 20 περίπου χρόνια πίσω (!), ενώ οι ρυθμίσεις που εισήχθησαν με τον νόμο 4055/2012 για τη "Δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκειά της" είχαν αποδειχθεί απόλυτα επιτυχείς στην πράξη!  Οι προτάσεις αυτές είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 28 Μαρτίου 2014, στα εξής links:
http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=5472 (γενικές παρατηρήσεις)
http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=5470  (άρθρο 14)
http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=5467 (άρθρα 615 & επόμενα)".