Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Επιδότηση έως 60% για θέρμανση με φυσικό αέριο



 

Σε ανακοίνωση του Προγράμματος Επιδότησης για τη μετατροπή των συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου σε φυσικό αέριο προχώρησε σήμερα ο υπουργός ΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Πρόγραμμα επιδότησης της μετατροπής της κεντρικής θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 15 εκ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2007-2013, εκ των οποίων τα 10 εκ. ευρώ θα διατεθούν στην Αττική, τα 2 εκ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία και 3 εκ. ευρώ στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,
η επιδότηση θα καλύπτει έως και το 60% του συνολικού κόστους της μετατροπής, ενώ εκτιμάται ότι από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στην κεντρική Μακεδονία και 9.000 στη Θεσσαλία (οι τρεις περιοχές της Ελλάδας όπου ήδη υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου). Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι βασικός στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά σε ποσοστό έως και 40%.

Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά αντίθετα, μπορούν να υπαχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες των τριών περιοχών με τιμή ζώνης κάτω από 2.500 ευρώ/τ.μ., ενώ θα τηρηθεί και σειρά προτεραιότητας μέχρι εξάντλησης του κονδυλίου. Όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, πρόκειται για ένα πρόγραμμα χωρίς γραφειοκρατία και με απόλυτη διαφάνεια ως προς την επιλογή των δικαιούχων.

Το ποσό της επιχορήγησης ξεκινά από τα 1.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 5.500 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του καυστήρα και την αντικατάσταση ή όχι και του λέβητα (εκτός από τον καυστήρα). Ενδεικτικά, για αυτόνομη κατοικία το κόστος μετατροπής είναι 2.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ. Για μια πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα το κόστος μετατροπής είναι 5.000 ευρώ και η επιδότηση 3000 ευρώ. Για πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα το κόστος είναι 9.000 ευρώ και η επιδότηση θα είναι 5.500 ευρώ.

Οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από τους κυρίους Μπαλάσκα και Μπακούρα, συνεργάζονται με το ΥΠΕΚΑ για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος και ανακοίνωσαν επίσης εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα ως επιπλέον κίνητρα για τους καταναλωτές.

Η υπογραφή των συμβάσεων ξεκινά από τις 26 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις υπαγωγής και τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 30 Απριλίου 2015, ενώ τα τελικά δικαιολογητικά (τιμολόγια) ως τις 30 Ιουλίου 2015.
Στόχος του υπουργείου είναι να μειώσει το ενεργειακό κόστος στα νοικοκυριά (μείωση έως και 40% στο κόστος θέρμανσης, αφού το φυσικό αέριο είναι κατά 35-40% φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο ακόμα και μετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και η τιμή του φυσικού αερίου είναι κατά 11% χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι), αλλά και μείωση του φαινομένου της αιθαλομίχλης που αποδείχθηκε μάστιγα για τα μεγάλα αστικά κέντρα τους δύο προηγούμενους χειμώνες. 

Για την ενεργοποίηση του προγράμματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή καθώς και Υπουργική Απόφαση για τον Οδηγό του προγράμματος που θα σταλεί στο ΦΕΚ επίσης την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Γιάννης Μανιάτης πάντως διαβεβαίωσε ότι η προετοιμασία που έχει γίνει από πλευράς του υπουργείου και του κράτους γενικότερα δεν θα επιτρέψει να υπάρξει πρόβλημα στην παροχή του φυσικού αερίου σε ενδεχόμενη κορύφωση της ουκρανικής κρίσης.
Η εκτίμηση των ΕΠΑ είναι ότι τα χρήματα του προγράμματος θα απορροφηθούν σε ορίζοντα 2-3 μηνών και τα νοικοκυριά θα που θα επιλεγούν θα περάσουν σε θέρμανση με φυσικό αέριο ήδη από τη φετινή χειμερινή περίοδο.
4green