Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες προγραμματίζουν οι αποκεντρωμένες διευθύνσεις όλης της χώρας.

Προγραμματισμός κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς & παραλίες
15/10/2014





eikonaΟ σχεδιασμός γίνεται μετά την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να επιτρέπονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον αιγιαλό χωρίς να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
Σε πρώτη φάση θα γίνουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον Κυπαρισσιακό κόλπο, στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Οι ειδικές διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος».
Τα αυθαίρετα κτίσματα, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, που ανεγέρθηκαν χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία περί αιγιαλού διοικητική άδεια πρέπει, κατ' αρχήν, να κατεδαφίζονται οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα ανέγερσή τους, ακόμη δηλαδή και αν αυτά έχουν ανεγερθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού με διοικητική πράξη, καθώς «ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η δε προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος».
Παράλληλα, σημειώνει το ΣτΕ ότι η οριοθέτηση του αιγιαλού δεν δημιουργείται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, ενώ το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κάνει σαφές ότι τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό χωρίς περιστροφές θα κατεδαφίζονται.
Γιώργος Κεραμιτζόγλου
                                   b2green.gr