Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Εντός Σχεδίου τα αυθαίρετα

Κτίρια με παραβάσεις στην οικοδομική άδεια, εξοχικά και ακίνητα μέσα σε οικισμούς αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των αυθαιρέτων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα νομιμοποίησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, ανατρέποντας την εικόνα που είχε δημιουργηθεί για εκτεταμένη παρανομία στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Εως τώρα έχουν υποβληθεί 875.254 δηλώσεις και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, μετά την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε «συνταγματικά ανεκτές» τις διατάξεις του νόμου 4178/2013.

Είχε προηγηθεί "λίφτινγκ" από την πλευρά του υπουργείου, μετά τη συζήτηση των προσφυγών στην ανοιχτή συνεδρίαση της Ολομέλειας, όταν είχε γίνει σαφές ότι δεν επρόκειτο να γίνει αποδεκτό το άρθρο 23, το οποίο προέβλεπε νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα με δικαστικές αποφάσεις! Ο εισηγητής του ΣτΕ είχε κάνει τότε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος σε σχέση με τη διάκριση των εξουσιών και τη συμμόρφωση της διοίκησης σε δικαστικές αποφάσεις. Μετά από αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε απάλειψη της επίμαχης διάταξης.

Νέα διορίαΜε τα έως τώρα δεδομένα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν δήλωση νομιμοποίησης ώς τις 6 Φεβρουαρίου 2016, αλλά είναι πιθανόν να μειωθεί το χρονικό διάστημα, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει προαναγγείλει την παρουσίαση ολοκληρωμένου πλαισίου για τον χωρικό σχεδιασμό. Πάντως το εγχείρημα έχει ήδη αποδώσει στα δημόσια ταμεία 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι υπολειπόμενες δόσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα δισ. ευρώ.

Η θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ αφορά τους 176.021 ιδιοκτήτες που είχαν υποβάλει αρχική δήλωση ώς τον Απρίλιο του 2013, οπότε κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4014/2011 και πάγωσε η διαδικασία νομιμοποίησης. Στις πρώτες ρυθμίσεις είχαν ενταχθεί 296.618 ιδιοκτησίες, από τις οποίες πάνω από 265.000 έχουν μεταφερθεί στις διατάξεις του νόμου του 2013 για να επωφεληθούν από τις περισσότερες δόσεις και τις εκπτώσεις σε ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν ακίνητα με αυθαιρεσίες, τα οποία-αν δεν τακτοποιηθούν-δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν (πώληση, γονική παροχή κ.λπ.), να πάρουν οικοδομική άδεια ή στεγαστικό δάνειο. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υποχρεωτική από το 2011 η υποβολή στοιχείων από το ηλεκτρονικό σύστημα, μέσα από το οποίο εντοπίζονται όλες οι πολεοδομικές παρανομίες. Εως σήμερα έχουν εκδοθεί 788.582 βεβαιώσεις για ακίνητα αυτών των περιπτώσεων. Οι παραβάσεις μικρής κλίμακας επιτρέπεται να τακτοποιούνται χωρίς χρονικό όριο.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία προέρχονται από το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στο οποίο καταγράφονται υποχρεωτικά όλες οι δηλώσεις. Είναι το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της παρανομίας στη δόμηση. Θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική έκδοση όλων των οικοδομικών αδειών, που έχει θεσμοθετηθεί αλλά καθυστερεί η εφαρμογή της, καθώς και ηηλεκτρονική ταυτότητα που θα καλύψει σταδιακά το σύνολο των οικοδομών της χώρας.

buildnet