Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΚΕΛ στο "Πλατύ Χωράφι" αποφάσισε η κυβέρνηση για τους Δήμους, Σπάτων-Αρτέμιδας & Ραφήνας-Πικερμίου



Την χωροθέτηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στη θέση "Πλατύ Χωράφι"Σπάτων αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής σε συνεδρίαση της 30ης Δεκεμβρίου 2015 υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρη.

Η απόφαση αφορά τους Δήμους, Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας Πικερμίου με την επισήμανση, "το συντομότερο δυνατό να εκδηλώσουν την συναίνεσή τους."

Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ελήφθη ομόφωνα με βάση "τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα (έληγαν την 31η Δεκεμβρίου 2015) για την υλοποίηση των συναφώνσχεδίων δράσης."

Αναφορικά με την προσφάτως προταθείσα από τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων (νέα) χωροθέτηση του ΚΕΛ στη θέση Λακαθέλα-Κήπι της Βραυρώνας, στην απόφαση της Διυπουργικής αναφέρεται ότι "υπάρχουν απαγορευτικοί περιορισμοί" δεδομένου ότι "η εν λόγω θέση είναι περιοχή Natura και σε θέση μεγάλης αρχαιολογικής σπουδαιότητας."

Οφείλεται να σημειωθεί ότι η λήψη της απόφασης δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία...". Αμφότερες οι Δημοτικές Αρχές είχαν σε προγενέστερο χρόνο ατύπως ενημερωθεί, κατά συνέπεια ήταν αναμενόμενη.

Οι σοβαρές εκκρεμότητες που χαρακτηρίζουν το ΚΕΛ στο "Πλατύ Χωράφι"

Κατά της συγκεκριμένης χωροθέτησης εκκρεμούν προσφυγές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας

Επίσης, εκκρεμούν:
ο οριστικός καθορισμός των οριογραμμών του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
η μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, είναι χαρακτηρισμένο ως "ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους" και μάλιστα ενταγμένο στο πρόγραμμα «OrientGate: ένα Δομημένο Δίκτυο για την Ενσωμάτωση της Γνώσης για το Κλίμα στην Πολιτική και στο Χωρικό Σχεδιασμό.»
η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με αποτυπωμένη τη νέα χωροθέτηση.

Τέλος και σε σχέση με το "Πλατύ Χωράφι", υπάρχει γειτνίαση με την Παλαιοντολογική ανασκαφή του Πικερμίου και των σημαντικών ευρημάτων της και για το λόγο αυτό υπάρχει έντονη αντίδραση προς το έργο από την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία.

Σημειώνεται ότι τόσο οι Δημοτικές Αρχές των δύο Δήμων όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια τους, σε σχέση με την επίλυση του προβλήματος έχουν υποδείξει ως εναλλακτικές λύσειςκατάληξης των λυμάτων τους -εκτός του ΚΕΛ Ψυττάλειας- τις υπάρχουσες υποδομές εγκαταστάσεων ΚΕΛ, όπως:
του ΚΕΛ Κερατέας δυναμικότητας 10.000 κατοίκων. (βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη του Λαυρίου)
του ΚΕΛ Μαρκοπούλου τελικής δυναμικότητας 80.000 κατοίκους .
και του υπό κατασκευή ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας με δυναμικότητα επεξεργασίας λυμάτων 135.000 κατοίκων.
neologosattikis