Τι ακολουθεί
Ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση για την αντικατάσταση του σημερινού νομοθετικού πλαισίου έχει ξεκινήσει, με βασικό άξονα της υπό κατάρτιση ρύθμισης να είναι η αναλογικότητα των προστίμων.
Για περιορισμένου, δηλαδή, μεγέθους κτηριοδομικές παραβάσεις το πρόστιμο θα είναι μικρότερο συγκριτικά με αυτό για αυθαιρεσίες μεγάλης κλίμακας, ενώ τα χρήματα θα κατευθύνονται στην περιβαλλοντική αποκατάσταση περιοχών. Σήμερα υπολογίζεται ότι στο νόμο 4178/2013 έχει ενταχθεί μόλις το 6% του συνόλου των αυθαίρετων ιδιοκτησιών. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό επιδιώκεται να πολλαπλασιαστεί με τη νέα ρύθμιση, η οποία, όπως αναφέρουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου, θα συνδέεται με την ταυτότητα του κτηρίου, ενώ θα προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για μηχανικούς που έχουν "κάνει τα στραβά ματιά".
Σε κάθε περίπτωση, η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του δευτέρου τριμήνου της χρονιάς, ενώ η κοινή τροπολογία των υπουργείων Εσωτερικών - Περιβάλλοντος που είχε κατατεθεί -και αποσύρθηκε- τον Νοέμβριο προς ψήφιση στη Βουλή για εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαιρέτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών φαίνεται να οδηγείται στις καλένδες.
Πάντως, οριστικές αποφάσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για την κατεδάφιση ή τη ρυμοτόμηση αυθαιρέτων θα ληφθούν μετά την (σταδιακή) κύρωση των δασικών χαρτών, διαδικασία που το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί το 2019. Προς την κατεύθυνση αυτή, το αρμόδιο υπουργείο έχει ολοκληρώσει τη νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση της κύρωσης δασικών χαρτών που θα δοθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Βασικά σημεία του καινούργιου αυτού νομοθετικού πλαισίου θα είναι η συνεργασία του δασαρχείου με την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) και η μη συμμετοχή δικαστικού λειτουργού στις αρμόδιες επιτροπές.
Του Δημήτρη Δελεβέγκου - dimitris.delevegos@capital.gr / b2green