Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Φοροαπαλλαγές σε φυσικά πρόσωπα για «λίφτινγκ» ακινήτων

 


Φοροαπαλλαγές σε φυσικά πρόσωπα για ενεργειακό, λειτουργικό αλλά και αισθητικό «λίφτινγκ» ακινήτων, με στόχο τον περιορισμό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που παρατηρείται στα συναφή επαγγέλματα, φέρνει υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, την οποία υπογράφουν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.  

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που τελεί στο πλαίσιο του φορολογικού νόμου 4646/2019, για κάθε φυσικό πρόσωπο που πραγματοποιεί εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτου, θα μπορεί στο εξής το 40% των χρημάτων που θα καταβάλλει σε κάθε έτος της περιόδου 2020-2022 να εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος των τεσσάρων ετών που έπονται του έτους καταβολής των εξόδων. Το ανώτατο όριο για το ύψος των δαπανών είναι 16.000 ευρώ, άρα το μέγιστο ποσό έκπτωσης φόρου που θα δικαιούται ένας ιδιοκτήτης συνολικά την τετραετία θα φθάνει τις 6.400 ευρώ (1.600 ευρώ κατ’ έτος). 

Η απόφαση στοχεύει ευθέως στον περιορισμό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που παρατηρείται στα συναφή με την κάθε είδους αναβάθμιση της οικίας επαγγέλματα, γι’ αυτό και για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες εργασιών και όχι τα έξοδα προμήθειας υλικών. Για την απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών θα πρέπει να υπάρχουν νόμιμα παραστατικά και η εξόφληση να έχει γίνει ηλεκτρονικά ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση είναι τα κτίρια να μην έχουν ενταχθεί σε «Εξοικονομώ» και ότι δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης στο μέλλον.

Στις επιλέξιμες ενεργειακές δαπάνες περιλαμβάνονται: τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και παντζουριών, εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης καθώς και των αναγκαίων υποδομών, εγκατάσταση ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με ενεργειακό συμψηφισμό, καθώς και συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα, εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση ΑΠΕ, εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, αναβάθμιση φωτισμού κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας κ.λπ.

Από τις αισθητικές – λειτουργικές δαπάνες μπορούν να καλυφθούν εργασίες για τοποθέτηση ή αντικατάσταση υδραυλικής και ηλεκτρικής εγκατάστασης, αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα, συντήρηση ή επισκευή στέγης, αλλαγή ή επισκευή δαπέδου, εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, επισκευή τοιχοποιίας και βάψιμο του κτιρίου εσωτερικά ή εξωτερικά, τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης. 

Εως τα τέλη του 2022

Οι επιλέξιμες δαπάνες αναγνωρίζονται για τη μείωση του φόρου εφόσον πραγματοποιούνται έως το τέλος του 2022 και δεν έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας.  Δικαιούχοι της μείωσης φόρου είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους. Στην περίπτωση δαπανών που αφορούν εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους, οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή μιας πολυκατοικίας, ή σε συγκρότημα κτισμάτων, αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για κάθε δικαιούχο βάσει των χιλιοστών συνιδιοκτησίας

Πηγή: kathimerini.gr