Ποσοστό 20% του ειδικού προστίμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτου, όταν αυτό είναι η κύρια και μοναδική κατοικία τους, θα καταβάλλουν οι ομογενείς που παλιννόστησαν.
Ειδικότερα, οι παλιννοστούντες που έχουν εγγραφεί στα Μητρώα Αρρένων και τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας, για να καταβάλλουν το μειωμένο πρόστιμο θα πρέπει, εκτός των απαιτούμενων δικαιολογητικών, να προσκομίσουν και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ή τα δημοτολόγια καθώς και τον τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου, στο οποίο βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση.
Η τροπολογία αυτή στο νομοσχέδιο για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια.
Στην τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Κ. Καρτάλης δεν υποστήριξε τα άρθρα 50 σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων σε κορυφογραμμές, 51 σχετικά με την τροποποίηση με ΚΥΑ των διαγωνιστικών διαδικασιών για το Κτηματολόγιο, 53 σχετικά με τα τεχνικά έργα σε εθνικούς δρυμούς, για τους οποίους δεν έχουν εκδοθεί τα Προεδρικά Διατάγματα κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και 56 που αφορά στη χωροθέτηση έργων σε λεκάνες απορροής ποταμών χωρίς να έχει προηγηθεί η επικαιροποίηση του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οικείου περιφερειακού Συμβουλίου.
Παράλληλα, σήμερα Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Χρ. Σπίρτζης, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ο πολίτης που τακτοποιεί ένα αυθαίρετο δεν είναι κατοχυρωμένος. Κι αυτό διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «το κράτος δεν έχει ορίσει τι είναι δάσος, αιγιαλός, αρχαιολογικές χώρος». Επιπλέον σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου επεσήμανε ότι η μεταφορά χρημάτων από το Πράσινο Ταμείο στην μαύρη τρύπα της οικονομίας μπορεί να δημιουργήσει θέμα σχετικά με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Ερωτηματικά δημιουργούν επιπλέον τα στοιχεία που έδωσε σήμερα το ΤΕΕ σχετικά με τον αριθμό των δηλώσεων αυθαιρέτων προς τακτοποίηση εάν συγκριθούν με εκείνα που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος έναν μήνα πριν.
Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έως την 1 Φεβρουαρίου 2012 ο αριθμός των αιτήσεων ήταν 225.804. Περίπου έναν μήνα πριν, το υπουργείο με δελτίου τύπου (4 Ιανουαρίου 2012) δήλωνε ότι ο αριθμός των αιτήσεων είχε ξεπεράσει τις 236.700. Ή το ΥΠΕΚΑ φούσκωσε τον Ιανουάριο τον αριθμό των αιτήσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ή το ΤΕΕ, δηλαδή ο διαχειριστής του συστήματος, έδωσε λανθασμένα στοιχεία ή ΤΕΕ και ΥΠΕΚΑ δεν συνεννοούνται.
tovima.gr