Αιτία για την μη έναρξη εφαρμογής του νέου ΓΟΚ είναι σύμφωνα με το υπουργείο, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που πάγωσε τις διαδικασίες προώθησης των δεκατεσσάρων, απαραίτητων, υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων. Δείγμα της έλλειψης συνέχειας του κράτους άλλα και του στρεβλού τρόπου λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Επίσης, οι δυσλειτουργίες του νεου κυβερνητικού σχήματος επέφεραν και νέα καθυστέρηση.
Ο Nέος Οικοδομικός Κανονισμός φιλοδοξεί να φέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα, χωρίς όμως να φέρνει την επανάσταση αφού στη πορεία της επεξεργασίας του πολλές “ανατρεπτικές ιδέες” μπήκαν στο συρτάρι.
Ο νέος ΓΟΚ δίνει, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης, σε περίπτωση που εντός του οικοπέδου, παραμείνει αδόμητο τουλάχιστον το 40% της έκτασης, ενώ παρέχει κίνητρα για συνενώσεις οικοπέδων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Ακόμη, παρέχει δυνατότητες παρεκκλίσεων ύψους, θέσης κτηρίου, κάλυψης και χρήσεων γης υπό προϋποθέσεις και αύξηση του ύψους του ορόφου σε 2,70 μέτρα από 2,45.
Το νέο σχέδιο νόμου δίνει ακόμη κίνητρα για φυτεμένα δώματα και επιφάνειες σε κτίρια (πράσινες ταράτσες), με κίνητρο την απλούστευση της διαδικασίας έγκρισης της κατασκευής τους ή και με κίνητρο επιπλέον δόμησης σε σχέση με τα επιτρεπόμενα μέγιστα μεγέθη.
Ακόμα, θεσμοθετούνται τα κτίρια ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης, που παρουσιάζουν εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση, με κίνητρο για τη δημιουργία τους την αύξηση του συντελεστή δόμησης.
Μια σημαντική ρύθμιση είναι η εισαγωγή νέου ορισμού ημιυπαίθριου χώρου που προσμετράται στη δόμηση. Ειδικότερα, επιτρέπεται υπό όρους και προϋποθέσεις η δημιουργία παταριών, προσβάσιμων χώρων κάτω από τη στέγη και υπογείων που εξυπηρετούν με τη χρήση τους χώρους της ανωδομής.
Στον συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται οι ανοιχτοί ημιυπαίθριοι/κοινόχρηστοι χώροι, οι οποίοι θα καταλαμβάνουν δύο ορόφους τουλάχιστον και θα αφήνουν το 1/3 τουλάχιστον της περιμέτρου τους ανοιχτό.
Πηγή: buildnet.gr