Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Αυθαίρετα πολλά κρατικά κτίρια


Ο μεγαλύτερος… αυθαιρετούχος αποδεικνύεται το κράτος, το οποίο επιφυλάσσει για τις παρανομίες του υπερβολικά μεγάλες εκπτώσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
Πολεοδομικές παραβάσεις υπάρχουν και σε πολλά υπουργεία άλλα και κτίρια πρεσβειών, αναφέρει το ΤΕΕ. Αυτά αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», με βάση δηλώσεις του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται αναλυτικά ότι: Σύμφωνα με το ΤΕΕ αλλά και τα μέχρι τώρα στοιχεία της  τακτοποίησης αυθαιρέτων, η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων κτιρίων είναι είτε αυθαίρετα είτε έχουν προχωρήσει σε πολεοδομικές παραβάσεις. Κτίρια υπουργείων και πρεσβειών, νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα, δημαρχεία, γήπεδα, στάδια, κτίρια των ΔΕΚΟ ακόμα και κτίρια πολεοδομιών εντάχθηκαν στο νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα Δημαρχεία Βούλας και Χαλανδρίου, όπου είναι παράνομος ένας ολόκληρος όροφος, τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Αγ. Κυριακού με πολλές επεκτάσεις και άλλες παραβάσεις. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τους ιδιώτες που σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη, το Δημόσιο έχει πολύ πιο φτηνό «τιμολόγιο». Τα σχολεία και οι αθλητικοί χώροι απαλλάσσονται των προστίμων, τα κτίρια που έχουν δημιουργηθεί προ του 1983 πληρώνουν μόνο το παράβολο των 500 ευρώ, ενώ όλα τα υπόλοιπα πληρώνουν μόνο το 10% του προστίμου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη δηλώνει ότι «ο πρώτος παραβάτης είναι το Δημόσιο» και προσθέτει ότι «ειδικά όλα τα δημόσια κτίρια που έγιναν προ του 1985 δεν έχουν καν οικοδομική άδεια οπότε είναι, ούτως ή άλλως, αυθαίρετα».
Πηγή: tee.gr