Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Τα φωτοβολταϊκά “ξεριζώνουν το σκοτάδι”



“Ξεριζώνουμε το σκοτάδι” (Eradication of Darkness) ονομάζεται η πρωτοβουλία της εταιρείας SunEdison που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε απομακρυσμένα χωριά της Ινδίας χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ 400.000 από αυτούς κατοικούν στην Ινδία.
Η απουσία ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και οικονομικής προόδου, ενώ αποτελεί αιτία του πολύ χαμηλού βιωτικού επιπέδου εκατομμυρίων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ασθένειες και πείνα.
Η SunEdison έχει ήδη εγκαταστήσει μια μονάδα ισχύος 14 Κιλοβάτ στη Μιρβάντα της κεντρικής Ινδίας, η οποία παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε 400 χωρικούς που βασίζονταν σε λάμπες κηροζίνης για φωτισμό και περπατούν 3 χιλιόμετρα για να βρουν νερό.
Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς. Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί 29 χωριά στην περιφέρεια της Γκούνα, ενώ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τοπικών πληθυσμών.
econews