Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Γερμανία: τα φωτοβολταϊκά σπάνε τα κοντέρ στην ηλεκτροπαραγωγή



Ενισχύθηκε σημαντικά η συμμετοχή της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Ειδικότερα, παράχθηκαν 14,7 δισ. Κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από 1,2 εκατομμύρια φωτοβολταϊκά συστήματα.
Ένωση εταιρειών φωτοβολταϊκών της Γερμανίας, BSW Solar, σημειώνει ότι τα παραπάνω νούμερα δείχνουν αύξηση 50% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2011.
Ο επικεφαλής της BSW Solar, Κάρστεν Κέρνινγκ, χαρακτήρισε τα φωτοβολταϊκά ως την ατμομηχανή της ενεργειακής αλλαγής στη Γερμανία και δήλωσε πως θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά συστήματα του μέλλοντος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το μερίδιο των φωτοβολταϊκών στην ηλεκτροπαραγωγή στη Γερμανία θα διαμορφωθεί σε 7% το 2016 έναντι 3,2% το 2011, με τις τιμές του ηλεκτρισμού να αυξάνονται κατά 2,5% μόνο.
Σύμφωνα με τον Κέρνινγκ οι μεσομακροπρόθεσμες αυξήσεις στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής δεν θα οφείλονται στα φωτοβολταϊκά, αλλά στα ορυκτά καύσιμα.
Τέλος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της BSW Solar, τα φωτοβολταϊκά συμβάλλουν σε μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής στις ώρες αιχμής -άποψη που συμμερίζεται και σχετική έρευνα του Bloomberg New Energy Finance- όφελος που δυστυχώς δεν μετακυλύεται στον καταναλωτή μικρής τάσης, αλλά στις ενεργοβόρες εταιρείες εξαιτίας των προβλέψεων του “νόμου για την ανανεώσιμη ενέργεια” που πέρασε στη Γερμανία.
econews