Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Φυσικό αέριο: εξοικονόμηση κατά 38% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης και κατά 50% έναντι του ηλεκτρικού ρεύματος



Τη χειμερινή περίοδο 2012-2013, με την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης και Κίνησης, το φυσικό αέριο παρείχε στους καταναλωτές εξοικονόμηση κατά 38% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης και κατά 50% έναντι του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωση η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής.
Έτσι, η εξοικονόμηση που προσφέρει το φυσικό αέριο στους καταναλωτές είναι τόσο μεγάλη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, που επιτρέπει πλέον και την απόσβεση του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης για μία μέση πολυκατοικία εντός μόλις ενός έτους.
Σημαντικό, όπως τονίζεται επίσης, είναι το γεγονός ότι οι πελάτες της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής επωφελούνται από την μετακύλιση των εκπτώσεων που λαμβάνει η Εταιρεία από τους προμηθευτές της, απολαμβάνοντας ακόμα πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια. Εξίσου σημαντική είναι η απόφαση της Εταιρείας να δώσει τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά να επωφεληθούν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης εγκαταστάσεων θέρμανσης φυσικού αερίου, το οποίο περιλαμβάνει πλέον και πελάτες με ισχύ εγκατάστασης 140.000 kcal και άνω (πολυκατοικίες 7 διαμερισμάτων και άνω), καθιστώντας τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου ευκολότερη για περισσότερα από 500.000 διαμερίσματα. Επιπλέον, οι καταναλωτές φυσικού αερίου απολαμβάνουν τα πολλαπλά οφέλη του πλέον φιλικού προς το περιβάλλον συμβατικού καυσίμου, καθώς όπως αποδεικνύεται και από σχετικές μελέτες του ΕΜΠ έχει μηδενικές εκπομπές σε αιωρούμενα σωματίδια σε σχέση με την καύση βιομάζας και μειωμένες εκπομπές CO2 σε σχέση με το πετρέλαιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρείακατέγραψε το 2012 έσοδα από πωλήσεις 195,5 εκατ. ευρώ και κέρδη 20,7 εκατ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ότι θα έχει θετικές προοπτικές ανάπτυξης και ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πλάνο με στόχο την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η αναπτυξιακή τροχιά της ΕΠΑ Αττικής καταγράφει μέχρι σήμερα επενδύσεις 300.000.000 ευρώ σε υποδομές δικτύων, 6.000.000 ευρώ σε χρηματοδότηση εσωτερικών εγκαταστάσεων και 8.000.000 ευρώ σε επιδότηση τελών σύνδεσης, ενώ για το 2013 η ΕΠΑ Αττικής προβλέπεται να επενδύσει 2 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων και 8 εκατ. ευρώ για την επέκταση των δικτύων.

Ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας, Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, υπογράμμισε: "Το φυσικό αέριο είναι αποδεδειγμένα η μόνη λύση για οικονομική και αποτελεσματική θέρμανση στο σπίτι. Οι βασικές προτεραιότητές της εταιρείας μας είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της τιμής του φυσικού αερίου, η μέγιστη δυνατή διείσδυση του φυσικού αερίου στην Αττική και η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών μας. Τα αποτελέσματα της επιτυχημένης επιχειρηματικής στρατηγικής της ΕΠΑ Αττικής και της σταθερής προτίμησης των καταναλωτών προς το φυσικό αέριο, αντανακλώνται εντονότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οπότε οι συνδέσεις σε κεντρικές θερμάνσεις αυξήθηκαν κατά 50% και ο αριθμός των συμβολαιοποιημένων νοικοκυριών εμφανίζεται αυξημένος κατά 38%, γεγονός που δικαιώνει την απόφασή μας να υιοθετήσουμε εγκαίρως μία κοστοστρεφή τιμολογιακή πολιτική".  

Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής προσφέρει σήμερα το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο σε 285.000 νοικοκυριά, 6.500 επαγγελματίες και 1.300 δημόσια κτίρια, μέσω ενός δικτύου που ξεπερνά τα 3.000 χλμ και συνεχώς αναπτύσσεται κι αναβαθμίζεται.