Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Με παράβολο 500 ευρώ θα νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί πριν το 1975





Ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν αυθαίρετο κτίσμα, αλλά και όσοι έχουν απολέσει τις άδειες οικοδομής ή έχει χαθεί ο φάκελος από την πολεοδομία, αλλά το κτίσμα έχει ανεγερθεί πριν το 1975, θα περιλαμβάνει, από ότι φαίνεται, το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα το οποίο ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ και αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.
Με τη ρύθμιση αυτή τα κτίσματα προ του 1975, θα μπορούν να εξαιρεθούν οριστικά από οποιαδήποτε κατεδάφιση ή την επιβολή προστίμου, με ένα παράβολο γύρω στα 500 ευρώ και δεν θα απαιτείται να υποβληθούν σχέδια, αλλά μόνο να δηλωθεί το ακίνητο στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ.
Ουσιαστικά με τη ρύθμιση αυτή, θα μετατεθεί κατά 20 χρόνια, δηλαδή από το 1955 που ισχύει σήμερα στο 1975 και θα θεωρούνται ως νομίμως υφιστάμενα όσα κτίσματα έχουν ανεγερθεί προ του 1975.

Ετσι θα λυθεί και το πρόβλημα εκατοντάδων κατοικιών της περιόδου 1955-1975, όταν τις άδειες οικοδομής ειδικά στα χωρία και στις μικρές πόλες εξέδιδαν είτε ο κοινοτάρχης είτε η Αστυνομία με ελλιπή, για τα σημερινή δεδομένα, στοιχεία. Επίσης, θα λυθεί και το θέμα που έχει δημιουργηθεί καθώς πολλές περιοχές της χώρας έχουν ανοικοδομηθεί, έπειτα από μεγάλες καταστροφές (σεισμούς κτλ.), χωρίς οικοδομικές άδειες.

Εξαίρεση από τη νέα ρύθμιση, θα υπάρξει για τα ακίνητα που είναι χτισμένα σε δάση, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους κτλ.