Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς





Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς (με "πάγωμα" της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο) σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αυθαίρετα "νέας" γενιάς θεωρούνται όσα κτίστηκαν μετά τον νόμο Τρίτση Ν. 1337/1983, δηλαδή αυτά που ανεγέρθηκαν μετά την 31.1.1983

Επίσης, ο νόμος  4014/2011, για τα αυθαίρετα, φαίνεται ότι κρίθηκε αντισυνταγματικός στο σύνολό για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, τη δημιουργία "Πράσινου Ταμείου" κτλ.

Ωστόσο, η επίσημη απόφαση από το ΣτΕ δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί και αναμένεται αυτό να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), συνεδρίασε, σε διάσκεψη, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής, της Φθιώτιδος κτλ, οι οποίοι μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι θίγονται από τον "αντισυνταγματικό" Ν. 4014/2011. Οπως αναφέρουν ο συγκεκριμένος νόμος του 2011 παραβιάζει ευθέως το άρθρο 24 του Συντάγματος, για την προστασία του περιβάλλοντος, τις συνταγματικές αρχές της ανάπτυξης του οικιστικού περιβάλλοντος κλπ.

Οπως φαίνεται η Ολομέλεια έκρινε κατά πλεοψηφία ότι ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει ευθέως το άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό κτλ.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ δημιουργεί αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους, ενώ αναμένεται να προκαλέσει και "αναστάτωση" λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου καταβάλλοντας αξιόλογα χρηματικά ποσά για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους.

Να σημειωθεί ότι και κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική την παλαιότερη προσπάθεια (παλαιό νομοθετικό πλαίσιο) νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.
Όλα αυτά έρχονται την ίδια ώρα που μόλις την Κυριακή ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι άμεση η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.