Ο
χειμώνας είναι προ των πυλών. Οι ανάγκες θέρμανσης αυξάνονται αλλά μαζί
τους αυξάνονται και οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και όχι μόνο. Πως
άραγε να επιλέξουμε μία οικονομική μέθοδο θέρμανσης; Το buildnet.gr
αξιολογεί για εσάς τις πιο σύγχρονες εναλλακτικές εφαρμογές θέρμανσης
για να βρείτε ποια σας ταιρίαζει.
Η θέρμανση σε ένα κτίριο μπορεί να επιτευχθεί με
πολλούς εναλλακτικούς τρόπους. Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να
μετρήσουμε τις "πραγματικές" μας ανάγκες θέρμανσης και πως να
αξιολογήσουμε τις διαφορετικές επιλογές θέρμανσης που υπάρχουν. ΑΝΑΓΚΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Το κόστος θέρμανσης μπορεί να μειωθεί είτε προβαίνοντας σε μια ισχυρή αναβάθμιση της ιδιοκτησίας μας ως προς τη θερμομονωτική της ικανότητα είτε αλλάζοντας τη χρήση του υγρού καυσίμου, δηλαδή του πετρελαίου, που ως τώρα χρησιμοποιούσαμε. Βέβαια πρέπει πρώτα να εξαντλήσουμε και τον έλεγχο του υπάρχοντος συστήματος.
Οι επιλογές που έχουμε να αλλάξουμε καύσιμο είναι αρκετές. Oι σημαντικότερες με τις οποίες θα ασχοληθούμε είναι οι ακόλουθες:
αλλαγή καυσίμου σε φυσικό αέριο
τοποθέτηση αντλίας θερμότητας
αλλαγή υπάρχοντος συστήματος λέβητα σε ηλεκτρικό λέβητα
προσθήκη κλιματιστικών Inverter
χρήση λέβητα ή σόμπας πέλλετ
ενεργειακά τζάκια.
Κάθε μια από τις επιλογές αυτές έχει προτερήματα και μειονεκτήματα και παρέχει ένα ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας. ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Όταν θέλουμε να ζεστάνουμε έναν χώρο χρειαζόμαστε να μάθουμε τις θερμικές του ανάγκες. Οι θερμικές ανάγκες είναι το ποσό της θερμότητας που πρέπει να ληφθεί ως βάση για τον σχεδιασμό της εγκατάστασης θέρμανσης. Οι ανάγκες αυτές εξαρτώνται από το μέγεθος του χώρου, τον τρόπο κατασκευής των τοίχων, το μέγεθος και το υλικό κατασκευής των ανοιγμάτων, από τον αερισμό αλλά και από άλλους παράγοντες όπως π.χ. η θερμομόνωση.
Για να καθορίσουμε τις θερμικές ανάγκες του σπιτιού, δηλαδή το μέγεθος των θερμίδων που χρειαζόμαστε, θεωρείται απαραίτητο να έχουμε ένα υπολογιστικό εργαλείο, απλό και πρακτικό. Θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τις ανάγκες θέρμανσης της ιδιοκτησίας μας προσεγγιστικά καθώς ο ακριβής προσδιορισμός γίνεται με ειδική μελέτη Μηχανολόγου Μηχανικού.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΤΕΕ ΤΟΥ ΚΕΝΑΚ
Μια αξιόπιστη και απλή στη χρήση εξίσωση η οποία μας δίνει την θερμική ισχύ που χρειάζεται το κτίριο - σύμφωνα με τις Τεχνικές Οδηγίες (ΤΟΤΕΕ) του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ)- το οποίο θα θερμανθεί είναι η εξής: Pgen = A x ΔΤ x Um x 2,5
όπου
Ρgen : η θερμική ισχύς του κτιρίου σε W (μονάδα ισχύος)
Α : η επιφάνεια του κελύφους: εκφρασμένη σε μ2 τοποθετούμε όλη την επιφάνεια του κελύφους που θερμαίνεται, περιλαμβάνοντας δάπεδο, οροφή και κατακόρυφη επιφάνεια των τοίχων και ανοιγμάτων που έρχονται σε επιφάνεια με τον αέρα ή βρίσκονται σε επαφή με όμμορα κτίρια. Πιο απλά ένας κύβος-κέλυφος 3x3x3
σε μέτρα έχει επιφάνεια Α όλες τις έδρες του κύβου, Α=9μ2(δάπεδο)+9μ2(οροφή) + 4Χ9μ2(επιφάνεια τοίχων)=54μ2. ΔΤ : επιδιωκόμενη διαφορά θερμοκρασίας κατά τη θέρμανση σε βαθμούς κελσίου, επιλέγω τις τιμές ΔΤ=18, 20, 23, 28 ανάλογα με τη κλιματική ζώνη (Α, Β, Γ, Δ ζώνη) στην επικράτεια. Οι ζώνες Α, Β, Γ, Δ κατά τον Κ.ΕΝ.Α.Κ. (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) περιλαμβάνουν νομούς σε 4 κατηγορίες από κλιματολογικά ευνοϊκότερους ως δυσμενέστερους.
Um : συντελεστής που σχετίζεται με την ποιότητα θερμομόνωσης του κτιρίου. Επιλέγω 3,5 για εντελώς αμόνωτο κτίριο (προ 1978-1980)
-0,95 για κλιματική ζώνη Α
-1,20 για κλιματική ζώνη Β
-1,55 για κλιματική ζώνη Γ & Δ
-ή (εφόσον το κτίριο έχει κατασκευαστεί με κανονισμό θερμομόνωσης)
Απώλειες θερμότητας λόγω κακής θερμομόνωσης
Τέλος, ο συντελεστής 2,5 είναι ένας παράγοντας στην σχέση (αδιάστατος) που μετατρέπει μετά την εισαγωγή των τριών αριθμών (Α, ΔΤ, Um) μονάδες και δίνει ισχύ σε Watt.
Νομοί της Ελλάδος ανά κλιματική ζώνη
Κλιματική Ζώνη | Νομοί |
ΖΩΝΗ Α | Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κύθηρα & Νησιά Σαρωνικού (Αττικής), Αρκαδίας (πεδινή) |
ΖΩΝΗ Β | Αττική (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Σποράδες, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, ’ρτα |
ΖΩΝΗ Γ | Αρκαδία (ορεινή), Ευρυτανία, Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες (εκτός ΒΑ τμήματος), Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος |
ΖΩΝΗ Δ | Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Σερρών (ΒΑ τμήμα), Δράμας |
Παραδείγματα :
Παράδειγμα 1. Μια ισόγεια μονοκατοικία με επιφάνεια Ε=135μ2 στην Αττική η οποία θερμαίνεται με λέβητα πετρελαίου.
Η Αττική ανήκει στην κλιματική ζώνη Β.
Αδαπέδου = 135μ2
Αοροφης = 135μ2
Απερ.τοιχων = 140μ2
ΔΤ=20 για την ζώνη Β
Um = 1,2 για μονωμένο σπίτι στη ζώνη Β
Αρα: Pgen=(135+135+138) x 20 x 1,2 x 2,5 = 24.480W = 24,48 KW. Παράδειγμα 2. Η ισόγεια μονοκατοικία με επιφάνεια Ε=135μ2 στο Κιλκίς, η οποία θερμαίνεται με λέβητα πετρελαίου.
Ο Νομός Κιλκίς ανήκει στην κλιματική ζώνη Γ.
Αδαπέδου = 135μ2
Αοροφης = 135μ2
Απερ.τοιχων = 140μ2
ΔΤ=23 για την ζώνη Γ
Um = 1,55 για μονωμένο σπίτι στη ζώνη Γ
Αρα: Pgen=(135+135+138) x 23 x 1,55 x 2,5 = 36.363W = 36,36 KW.
Παράδειγμα 3. Πολύ σημαντική παρατήρηση: αν έχουμε διαμέρισμα πολυκατοικίας ενδιάμεσο, όπου με βεβαιότητα το δάπεδό του και η οροφή του θερμαίνονται, τότε το Α δεν είναι απαραίτητο να περιέχει αυτούς τους όρους. Αρκεί τόσο ο υποκείμενος όροφος, όσο και ο υπερκείμενος να θερμαίνονται κανονικά. Αν λοιπόν είχαμε στην περιοχή της Αττικής μεσαίο διαμέρισμα πολυκατοικίας με επιφάνεια 135μ2, τότε :
Pgen=(0+0+138) x 20 x 1,2 x 2,5 = 8.280W = 8,28 KW, η ισχύς που θα απαιτούσε για το εν λόγω διαμέρισμα ένας κεντρικός λέβητας.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΑΣΕΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Ξαναγυρίζουμε όμως στον υπολογισμό βάσει μετρημένης κατανάλωσης. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε τα λίτρα που κατανάλωσε μια ιδιοκτησία και μια σταθερά για τη θερμογόνο ικανότητα του πετρελαίου σε λίτρα/KWh. Διαιρώντας την ποσότητα των λίτρων με την σταθερά αυτή παίρνουμε την ετήσια ενέργεια σε κιλοβατώρες.
Μετά διαιρούμε με τις ώρες λειτουργίας ετησίως.
Διακρίνονται δύο κατηγορίες:
-165 μέρες για τις κλιματικές ζώνες Α & Β
-195 μέρες για τις κλιματικές ζώνες Γ & Δ.
Για τον προσδιορισμό αυτών των ωρών λαμβάνουμε:
-τον αριθμό των ημερών λειτουργίας, από 1η Νοεμβρίου ως 15 Απριλίου, περίπου λοιπόν 165 ημέρες για ζώνες Α & Β,
-τον αριθμό των ημερών λειτουργίας, από 15η Οκτωβρίου ως 30 Απριλίου, περίπου λοιπόν 195 ημέρες για ζώνες Γ & Δ,
Τελικά πολλαπλασιάζουμε επί τη μέση τιμή λειτουργίας ωρών του συστήματος ανά ημέρα, που έχει καθιερωθεί να λαμβάνεται από τους μηχανολόγους 8 ώρες/ημέρα.
Αρα:
Ζώνες Α&Β : 165Χ8 = 1320 ώρες ετησίως
Ζώνες Γ&Δ : 195Χ8 = 1560 ώρες ετησίως Παράδειγμα:
Στην μονοκατοικία που χρησιμοποιήσαμε και στο παράδειγμα 1 - Αττική- καταναλώσαμε 2.800 λίτρα πετρέλαιο τον περασμένο χειμώνα. Χρησιμοποιούμε την σταθερά f=0.093 λίτρα/KWh που εφαρμόζεται για τη θερμογόνο ικανότητα του καυσίμου αυτού και διαιρούμε την ποσότητα των λίτρων με τη σταθερά f. Επομένως παίρνουμε 2.800/0.093=30.107 KWh ετησίως (ενέργεια). Διαιρούμε δια 1320 ώρες λειτουργίας ετησίως και έχουμε:
P=30.107KWh/1320h=22,80 KW (δηλαδή η ενέργεια που απαιτήθηκε ετησίως ήταν Ε=30.107 KWh. Σε όρους ισχύος οι ανάγκες της μονοκατοικίας θα ήταν Ρ=22,80 KW).
Εχουμε λοιπόν μια 1η προσεγγιστική εκτίμηση των αναγκών της ιδιοκτησίας μας με βάση την επιφάνεια, την περιοχή, το βαθμό πληρότητας της θερμομόνωσης που έχει η ιδιοκτησία.
Εχουμε και μια 2η εκτίμηση με βάση το τι ήδη έχουμε καταναλώσει στο παρελθόν σε λίτρα πετρελαίου.
Αν η 2η είναι μεγαλύτερη από την 1η, το κτίριο μας απλά δεν είναι καλά μονωμένο και είναι χαμηλής ενεργειακά ποιότητας κατασκευή από ότι εκτιμήσαμε. Η θερμική ισχύς που υπολογίσαμε εφαρμόζεται σε όλους τους τύπους θέρμανσης ανεξαιρέτως.
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Ας υποθέσουμε ότι δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη χρήση του πετρελαίου. Για να εξαντλήσουμε το ζήτημα της οικονομίας, δίχως να αλλάξουμε τύπο καυσίμου, πρέπει να κάνουμε έναν έλεγχο του λέβητα πετρελαίου. Να διαπιστώσουμε αν έχει τη σωστή ισχύ και όχι κατώτερη, ότι τόσο στο παλιό δισωλήνιο, όσο και στο μονοσωλήνιο σύστημα οι στήλες δεν ταξιδεύουν άσκοπα, προκαλώντας απώλειες. Για μια τέτοια διαπίστωση απαιτείται η βοήθεια ενός τεχνικού, του υδραυλικού μας, του τεχνικού του καυστήρα ή ακόμη και κάποιου μηχανολόγου που μπορεί να μας κάνει μια μικρή αυτοψία στο δίκτυο θέρμανσης. Επίσης το κέλυφος του προς θέρμανση χώρου έχει και αυτό τις δυνατότητες βελτίωσής του ως προς τη γενικότερη θερμομόνωσή του. Χρήσιμες γενικές παρατηρήσεις που βρίσκουν παντού εφαρμογή:
Χρησιμοποιώντας διακόπτες (θερμιδομετρητές κατά ένα άλλο ορισμό) στα σώματα, μεγάλες ιδιοκτησίες μπορούν να κάνουν οικονομία, απομονώνοντας δωμάτια, τροποποιώντας επομένως παροδικά την προς θέρμανση ενεργή επιφάνεια μιας ιδιοκτησίας. Φροντίζουμε ο αερισμός των ιδιοκτησιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα να είναι ελεγχόμενος. Μία καλή ιδέα στις παλιού τύπου κατοικίες με ξύλινα κουφώματα είναι αντικατάσταση των υαλοπινάκων από μονούς σε διπλούς θερμομονωτικούς. Επιλέγουμε χρήση ισχυρών πετασμάτων κουρτίνας στα κουφώματά μας κατά τη διάρκεια της νύχτας για αποφυγή θερμότητας από τις περιοχές των κουφωμάτων.
Ελέγχουμε ένα παλιό συμβατικό σύστημα μήπως έχει σημεία όπου οι στήλες του είναι αμόνωτες, οπότε γίνεται χρήση armaflex ή και κλείσιμο με γυψοσανίδα.
Μετράμε τη στάθμη μιας παλαιάς δεξαμενής το καλοκαίρι και την αντικαθιστούμε σε περίπτωση διαρροής.
Ελέγχουμε την παλαιότητα του κυκλοφορητή μας, καθώς μία μέτρια λειτουργία του συνεπάγεται μείωση της αποδόσεως του συμβατικού δικτύου ως και 10%. Στα συμβατικά συστήματα ο κυκλοφορητής είναι το παν. Επίσης εξαντλούμε τη δυνατότητα επέμβασης στο κέλυφος της ιδιοκτησίας μας εφαρμόζοντας μόνωση στη στέγη ή στο δάπεδο που ενδεχομένως δεν υπάρχει. Υπάρχει και η εφαρμογή της θερμοπρόσοψης, αλλαγή της βιοκλιματικής στάθμης του κτιρίου μας με στόχο την επίτευξη θερμομόνωσης. Χωρίς αυτήν η θέρμανση του χώρου είναι άσκοπη. ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το φυσικό αέριο είναι οικονομικότερο από το πετρέλαιο κατά 18%. Ένα σύστημα που λειτουργεί με λέβητα πετρελαίου μπορεί να μετατραπεί σε αερίου . Η μετατροπή από λέβητα πετρελαίου σε λέβητα αερίου είναι επέμβαση που θα μας κοστίσει 4.000-6.000 ευρώ. Υπάρχει και η λύση της πλήρους αυτονόμησης με την χρήση μονάδας επιτοίχιου λέβητα. Ο επιτοίχιος λέβητας είναι μικρών διαστάσεων μονάδα που τοποθετείται σε κάποιο σημείο της περιμέτρου της ιδιοκτησίας, για παράδειγμα στην πρόσοψη ή πλάγια όψη ενός διαμερίσματος και στο σημείο αυτό φτάνουν σωληνώσεις από φυσικό αέριο που παρέχουν το καύσιμο στο διαμέρισμα.
Για την επέμβαση αυτού του τύπου η τιμή ποικίλει και κυμαίνεται από 1.800-2.500 ευρώ, τιμή που περιλαμβάνει το κόστος του επιτοίχιου λέβητα και των απαραίτητων σωληνώσεων-οδεύσεων για να το επιτύχουμε. Το αέριο είναι απόλυτα ασφαλές, έχει το προτέρημα ως καύσιμο ότι πρώτα το καταναλώνεις και μετά το πληρώνεις, δεν υπάρχει ζήτημα διαρροής αερίου εντός κλειστού χώρου.
Μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δίκτυο.
Η αλλαγή μιας εγκατάστασης σε καυσίμου αερίου με στόχο την βελτίωση της τιμής είναι δυνατόν να αναληφθεί (Αττική) από την ίδια την ΕΠΑ. Η ΕΠΑ μέσω των ερχόμενων λογαριασμών χρεώνει με δόσεις την εγκατάσταση. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Είναι μια σχετικά νέα εφαρμογή. Αποτελείται από μια εξωτερική μονάδα ψύξης-θέρμανσης, περίπου ανάλογη με την γνώριμη εικόνα της εξωτερικής μονάδας ενός κλιματιστικού, με μεγαλύτερες διαστάσεις, περίπου 100x75x150 σε εκατοστά. Αξιοποιεί την θερμότητα του περιβάλλοντος σε στιγμές που αυτή υπερτερεί. Φτάνει σε εξοικονόμηση ενέργειας ως 50%. Μπορεί κάλλιστα να εφαρμόσει σε ένα υπάρχον δίκτυο θέρμανσης σωμάτων νερού (τιμή 10.000 ευρώ) αλλά επίσης και σε σύστημα με ενδοδαπέδια θέρμανση (τιμή 6.500ευρώ).
Μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με τον υπάρχοντα λέβητα, τον οποίο μπορούμε να μην αχρηστεύσουμε εντελώς, οπότε το σύστημα θέρμανσης καλείται πλέον υβριδικό. Αυτό γίνεται με την κατάλληλη συνδεσμολογία και διάταξη και δίνει στην αντλία θερμότητας να τροφοδοτηθεί από μια περίσσεια συνιστώσα ενέργειας τις πολύ ψυχρές ημέρες του χρόνου όταν οι θερμοκρασίες βρίσκονται στη ζώνη παγετού και χαμηλότερα. Από +18 ως +5 βαθμούς το θερμικό φορτίο παρέχει η αντλία , ενώ κάτω από τους +5 ο λέβητας. Ενδοδαπέδια Θέρμανση
Ο τύπος της θέρμανσης που έχει επιλεγεί μέσα στον θερμαινόμενο χώρο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για θέρμανση με πετρέλαιο είναι με σώματα νερού ή ενδοδαπέδια θέρμανση. Η ενδοδαπέδια θέρμανση, δηλαδή θέρμανση με σωληνώσεις κατασκευασμένες στο δάπεδο χωρίς παρουσία στους τοίχους σωμάτων έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από πλευράς οικονομίας και εξοικονόμησης ενέργειας (ήδη 15% περίπου με δεδομένα πετρελαίου). Πιο σωστά λοιπόν η ενδοδαπέδια παρέχει (σε συνδυασμό με την επιλογή αντλίας θερμότητας) εξοικονομήσεις που ανέρχονται σε πολύ υψηλά ποσοστά 75-80%. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΛΕΒΗΤΑ
Οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι εφαρμογή παροχής θέρμανσης του νερού των σωμάτων με μονάδα λέβητα (διαστάσεων ντουλαπιού κουζίνας), ο οποίος τοποθετείται μέσα στον κλειστό και μονωμένο χώρο της κατοικίας. Λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Προϋπόθεση για την τροποποίηση αυτή από τεχνικής άποψης είναι για ένα μονοσωλήνιο σύστημα η σύνδεση του λέβητα με τον κεντρικό πίνακα της θέρμανσης της ιδιοκτησίας, ενώ για το δισωλήνιο σύστημα απαιτείται πιο μεγάλη επέμβαση, κοπή από τις στήλες του παλιού δισωλήνιου συστήματος και σχηματισμός οδεύσεων προς ένα κεντρικό σημείο από όλα τα σώματα, κόστος που ξεκινά από 1.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τις 2.500 ευρώ για μεγαλύτερο διαμέρισμα. Το κόστος ενός λέβητα για ένα τέτοιο διαμέρισμα είναι της τάξεως των 1.850 ευρώ και απαιτεί τριφασικό ρεύμα. Το κύριο προτέρημα του ηλεκτρικού λέβητα είναι ότι το νερό που θερμαίνουμε ταξιδεύει ελάχιστα μέχρι να φτάσει στα σώματα, είναι αθόρυβος, παρέχει εξοικονόμηση ενέργειας από 35-50%. ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ INVERTER
Τα κλιματιστικά τύπου inverter είναι μια πρακτική λύση, καθώς παρέχουν εξοικονόμηση ενέργειας. Χρησιμοποιούν μόνο το 25% ηλεκτρικής ενέργειας για τον επιδιωκόμενο στόχο, ενώ το υπόλοιπο 75% εξοικονομείται. Πρακτικά καταναλώνουν την μισή ηλεκτρική ενέργεια από τα συμβατικά κλιματιστικά. Γενικά μπορεί επομένως κανείς να πει ότι κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας ως 50%.
Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους των τιμών: χώροι ως 15 τ.μ. μπορούν να καλυφθούν με μονάδα 9.000 btu/h και το κόστος του κλιματιστικού περίπου 600 ευρώ, ως 50 τ.μ. με μονάδα 22.000btu/h και κόστος 1200 ευρώ, μεγαλύτεροι χώροι άνω των 50 τ.μ. με 24.000 btu/h και κόστος 1600 ευρώ.
Θεωρητικά τα κλιματιστικά παρέχουν κατώτερης ποιότητας θέρμανση, διότι δεν είναι ομοιόμορφη και στηρίζεται στην κίνηση αέριας μάζας στον κλειστό χώρο με ερμητικό τρόπο, σε αντίθεση με την συμβατική (σωμάτων) θέρμανση. Παρόλα αυτά για συνθήκες λειτουργίας κάποιων νοικοκυριών με χαμηλές απαιτήσεις θέρμανσης είναι η βέλτιστη επιλογή από οικονομικής άποψης.
ΛΕΒΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΜΠΕΣ ΠΕΛΛΕΤ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ
Στηριζόμενη στη χρήση του πέλλετ, δηλαδή βιομάζας που αντικαθιστά το καύσιμο (πετρέλαιο-αέριο), έχουν βρει εφαρμογή νέες τεχνολογίες καυστήρων, σόμπας εσωτερικού χώρου με ιδιαίτερη φινέτσα και αισθητική, που αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον.
Τιμές: κυμαίνονται από 1.100 ως 2.400 ευρώ για τους λέβητες και από 950 ευρώ ως 1.500 ευρώ για τις σόμπες, ανάλογα με την περίπτωση.
Προσοχή χρειάζεται στο εξής: το πέλλετ πρέπει να τροφοδοτείται διαρκώς προς τον καυστήρα ή την σόμπα, απαιτεί στοιχειώδεις επιδεξιότητες, επομένως αυτό απαιτεί ένα διαρκή διαχειριστή για την λειτουργία. Κόστος της βιομάζας πέλλετ 300 ευρώ/τόνο. Για οικία 100μ2 τυπικό κόστος εγκατάστασης λέβητα πέλλετ 3.000 ευρώ με χρόνο απόσβεσης περίπου τα τρία χρόνια.
Επίσης οι δυνατότητες των καυστήρων πέλλετ δεν μπορούν να ικανοποιήσουν πολυκατοικία 8 διαμερισμάτων των 100-120 τ.μ. διότι δεν είναι σχεδιασμένες για τέτοια λειτουργία.
Τα ενεργειακά τζάκια είναι εφαρμογές που μπορεί να αξιοποιήσουν και το υπάρχον σύστημα θέρμανσης σωμάτων, είναι ιδανικά για μονοκατοικίες, παρέχουν αισθητικό αποτέλεσμα και προϋποθέτουν μια στοιχειώδη μελέτη του εσωτερικού χώρου. Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και ανεξάρτητα από υπάρχον σύστημα θέρμανσης με σώματα. Κόστος 1.000-2.000 ευρώ για το τζάκι και περίπου τα ανάλογα για το κόστος σύνδεσης.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΑΝΕΛ και ΘΕΡΜΟΠΟΜΠΟΙ
Τα ηλεκτρικά πάνελ είναι μονάδες που τοποθετούνται σε κάθε δωμάτιο ή χώρο και λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Η λειτουργία γίνεται και παράλληλα με τη λειτουργία συμβατικού συστήματος θέρμανσης. Μπορεί όμως να γίνει και απαλλαγή από καύσιμο και εξοικονόμηση ενέργειας έως 40%. Τοποθετούνται εύκολα, σε κάθε δωμάτιο αρκεί να υπάρχουν ενισχυμένες πρίζες. Το κόστος τους είναι περίπου 180 ευρώ για ένα σώμα 2000 Watt. Αποδίδουν άμεσα και ρυθμίζεται η θερμοκρασία ανεξάρτητα σε κάθε δωμάτιο. Το τυπικό κόστος εγκατάστασης ηλεκτρικών σωμάτων ακτινοβολίας για οικία 100 μ2 ανέρχεται στα 720 ευρώ με χρόνο απόσβεσης περίπου στα 2 χρόνια.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Ενδεικτικά μπορούμε να συγκεντρώσουμε στον πιο κάτω πίνακα τα αποτελέσματα της μέσης εξοικονόμησης ενέργειας ανάλογα με την επέμβαση που επιλέγεται:
Μέσο θέρμανσης | Εξοικονόμηση ενέργειας σε % |
Φυσικό Αέριο | 18% |
Αντλίες Θερμότητας/σώματα | 50-60% |
Αντλίες Θερμότητας/ενδοδαπέδιος | 65-75% |
Ηλεκτρικοί Λέβητες | 35-50% |
Κλιματιστικά Inverter | 50% |
Ηλεκτρικά Πάνελ | 30-40% |
Πέλλετ & Ενεργειακά τζάκια | 40-50% |
Πηγή: www.sieline.gr, www.thermansipress.gr