Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Τι είναι το έξυπνο σπιτι;



Πόσες φορές έχετε ακούσει τον όρο « εξυπνο σπιτι »; Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε στα έξυπνα κινητά αλλά γνωρίζουμε τι δυνατότητες μας προσφέρει ένα εξυπνο σπιτι;
Πολλές φορές ο κόσμος μπερδεύεται νομίζοντας πως σε ένα τέτοιο σπίτι η ηλεκτρική κουζίνα, για παράδειγμα, θα μας ενημερώσει για το πότε το φαγητό μας είναι έτοιμο! Δυστυχώς, ακόμη δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο όμως το έξυπνο σπίτι μπορεί να φροντίσει για άλλες καθημερινές μας ανάγκες ή συνήθειες. Μέσω της τεχνολογίας μπορούμε με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεχειριστήριο ή με το αντίστοιχο πρόγραμμα στο κινητό ή τον υπολογιστή μας να έχουμε τον απομακρυσμένο έλεγχο των συσκευών μας.
Με άλλα λόγια, μπορούμε όταν βρισκόμαστε μακριά από το σπίτι μας να ενεργοποιήσουμε το συναγερμό, να ρυθμίσουμε το αυτόματο πότισμα του κήπου, να ανάψουμε τα φώτα στο σαλόνι και τόσα άλλα. Με ποιο τρόπο γίνονται όμως όλα αυτά;
Με την εγκατάσταση ενός συστήματος αυτοματισμού και με κάποια τροποποίηση στη συμβατική ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας μπορούμε να απολαμβάνουμε την άνεση και τη λειτουργικότητά του όπου και αν βρισκόμαστε. Έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε λεπτομερώς τη θερμοκρασία του χώρου μας ανάλογα με την ώρα, την ημέρα ή την εποχή επιλέγοντας να ανάψουμε τα καλοριφέρ ή το air condition αντίστοιχα και όλα αυτά καθώς επιστρέφουμε στο σπίτι από τη δουλειά μας. Μπορούμε επίσης να αυξομειώνουμε την ένταση στα φώτα, να ανάβουμε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, ακόμη και να βρίσκουμε έτοιμο τον καφέ μας κάθε πρωί όταν ξυπνάμε!
Το εξυπνο σπιτι εκτός από το ότι μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τις λειτουργίες του από απόσταση μας παρέχει και ασφάλεια καθώς μπορεί να ανιχνεύσει και να μας ενημερώσει για πιθανή πλημμύρα, πυρκαγιά, πιθανή διακοπή ρεύματος κ.ά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εξυπνο σπιτι μέσω των δυνατοτήτων του μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια στους ηλικιωμένους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς διευκολύνει πολύ τις απλές, καθημερινές τους λειτουργίες.
Κι αν σκέφτεστε ότι το έξυπνο σπίτι ανήκει στο μέλλον, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό και με τη βοήθειά του θα διαπιστώσετε ότι στην αγορά μπορείτε να βρείτε πολλές εναλλακτικές λύσεις (ασύρματες, ενσύρματες, κόστος αγοράς, ευκολία στην τοποθέτηση κτλ.) ανάλογα με τις ανάγκες σας.
buildnet